En kompromiss är på väg när det gäller de frysta ryska tillgångar som finns i Belgien. Nu ska EU-ledarna försöka enas om det nya förslaget.
Så ska EU komma åt ryska tillgångar
Mest läst i kategorin
Den utdragna diskussionen om hur man kan använda de frysta ryska tillgångar som finns i västra Europa kan nu nå en lösning.
EU-ländernas ledare kommer att få ta ställning till ett nytt förslag under torsdagens toppmöte, skriver Yle som menar att det delvis kommer ur ett finskt initiativ.
200 miljarder euro
Kort efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade EU att frysa de ryska statsmedel som framförallt fanns i Belgien.
Det handlar om tillgångar motsvarande ett värde av cirka 200 miljarder euro.
Att helt och hållet konfiskera tillgångarna har ansetts kunna destabilisera euron och marknaden.
I övrigt har det funnits en rad juridiska betänkligheter kring de olika alternativ som luftats, men ambitionen har varit att tillgångarna ska komma Ukraina till del.
Senaste nytt
Kompromiss på gång
Ett kompromissförslag är nu på väg och det gäller avkastningen av tillgångarna.
”Vi tror att intäkterna från dessa tillgångar kommer att vara cirka 3 miljarder euro per år”, sade EU:s utrikesrepresentant vid en presskonferens i Bryssel under onsdagen.
90 procent av denna avkastning ska, enligt förslaget, gå till den fond – Europeiska fredsfaciliteten – som täcker kostnader för vapenleveranser till Ukraina.
De sista 10 procenten ska överföras till EU:s budget för att användas till Ukrainas försvarsindustri.
Nedtonat förslag
EU-ledarna ska nu ta ställning till planen som innebär en nedtoning från kommissionens ordförande Ursula von der Leyens ursprungliga förslag i februari att hela intäkten skulle gå till krigsmateriel för Ukraina.
Det nu aktuella förslaget ses som en kompromiss som kan vara möjlig att acceptera för Ungern och Slovakien, de medlemsländer som varit mest kritiska till stödet och mest positiva till Ryssland.
Läs även:
Bosnien på väg in i EU – men inte Ukraina. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.