Med världens fokus riktat mot Ukraina har Nordkorea byggt upp sig till ett ännu större hot mot västvärlden. Så här gick det till.
Så mycket kärnvapen har Nordkorea
Mest läst i kategorin
Något datum är inte officiellt, men Nordkorea väntar på ett besök av Rysslands president Vladimir Putin.
Putin är ”det koreanska folkets närmaste vän”, förklarade Nordkoreas utrikesminister nyligen i ett uttalande om att hela nationen väntar på Putin.
Besökte Nordkorea
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har besökt Nordkorea och fått en personlig rundtur bland nordkoreanska vapen med diktatorn Kim Jong Un som guide.
Längs den turen passerade de även de kortdistansmissiler som Nordkorea sänt Ryssland och som nu används i Ukraina.
Kim Jong Un och Putin har mötts vid ett besök av nordkoreanen i Ryssland, där Kim Jong Un i sitt middagstal talade om västs ”insamling av ondska som gör anspråk på hegemoni och ger näring åt expansionistiska illusioner”.
Senaste nytt
Stora vapenleveranser
Cirka 5 000 kontainrar med vapen beräknas ha gått från Pyongyang till Moskva under slutet av 2023.
Enligt Sydkoreas försvarsminister kan leveranserna snart även komma att omfatta taktiskt styrda vapen.
I mars 2022 avfyrade Nordkorea sin största missil hittills, en uppskjutning inför en Kim Jong Un i bomberjacka och mörka solglasögon.
Nya vapen
Men under de senaste fem åren har Nordkorea utvecklat nya vapen utformade för regional krigföring.
Idag kan Nordkoreas diktator se dem användas av ryska soldater i Ukraina, skriver WSJ.
Parallellt med närmandet till Ryssland har Nordkorea gett upp samtalen med USA och dessutom – även officiellt – övergivit hoppet och ambitionen om att de två koreanska länderna ska kunna återförenas.
Stopp för amerikanska stödpaket till Ukraina och ett minskat engagemang hos amerikaner både för Ukraina och Israel kan ge Kim Jon Ung intrycket av ett USA på defensiven, menar Sydney A Seiler, tidigare amerikanskt sändebud vid sexpartssamtalen med Nordkorea 2014 och 2015.
Kan använda kärnvapen
Seiler tror att den nordkoreanske diktatorn kan skapa förhoppningar hos sig om att hot och kanske till och med begränsad användning av kärnvapen mot Sydkorea, kan ske utan att väst hämnas.
“Då går Nordkoreas drömmar i uppfyllelse”, säger Seiler.
“Kim skulle komma till förhandlingsbordet som en segrare”.
Ökad kapacitet
Nordkorea kan ha 50 till 60 kärnstridsspetsar, enligt en bedömning av Siegfried S. Hecker i en artikel på 38 North, en webbplats specialiserad på bevakning av Nordkorea.
För fem år sedan uppskattade Hecker och andra Pyongyangs lager till ungefär 35.
“Det som oroar mig mest är att de har fortsatt att öka storleken och hur sofistikerad kärnvapenarsenal och leveransmedel är”, säger Hecker, som tidigare besökt Nordkoreas kärnkraftsanläggningar som internationell inspektör.
“Jag hör om och om igen: ‘De kommer inte att använda kärnvapen.’ Tja, det är vad de vill att vi ska tänka”, säger Robert L Carlin, tidigare amerikansk förhandlare med Nordkorea.
Putins gåva till Kim Jong-un: En rysk limousine – Dagens PS
Ryssland och Nordkorea stärker banden – Dagens PS
Vill Kim Jong Un ha krig? – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.