Rysslands diktator Vladimir Putin har sänkt ribban för kärnvapen. Men hur realistiskt är en attack – och hur kan den i så fall se ut?
Så kan en rysk kärnvapenattack se ut
Mest läst i kategorin
Det är den reviderade kärnvapendoktrinen i Ryssland som gjort spekulationerna heta.
Vladimir Putin har sänkt den formella ribban för när Ryssland anser sig ha rätt att använda taktiska kärnvapen.
Nu anser sig Ryssland ha rätt att använda kärnvapen som svar på en attack på rysk mark från Ukraina med konventionella västvapen.
Där tidigare ryska regler talade om rätten att använda kärnvapen om en angripare hotade Rysslands ”existens”, talar det nya regelverket om samma rätt vid attacker som ”skapar ett kritiskt hot mot suveräniteten eller territoriella integriteten” för Ryssland, noterar Bloomberg.
Varnade alla länder
Potentiella mål för en kärnvapenattack är, enligt nyordningen, inte bara nationer som direkt attackerar Ryssland, utan varje stat som tillhandahåller territorium och resurser.
När Ryssland invaderade Ukraina varnade Putin varje nation som blandade sig i konflikten med ”konsekvenser som du aldrig har upplevt i din historia”.
I februari i år, när Frankrikes Emmanuel Macron sade att han inte uteslöt att skicka trupper till Ukraina, sade Putin att USA och Europa “måste förstå att vi också har vapen som kan träffa mål på deras territorium och att allt detta verkligen hotar en konflikt med användningen av kärnvapen och därmed civilisationens förstörelse”.
”Inte på väg mot kärnvapenkrig”
En kort tid senare mildrade Putin sin hållning och sade att det ”aldrig slagit honom” att använda taktiska kärnvapen i Ukraina – och att han inte trodde Ryssland och USA var på väg mot en kärnvapenkonflikt.
Begreppet ”taktiskt kärnvapen” gäller i allmänhet en mindre kraftfull stridsspets, som levereras med kortare räckvidd, än de ”strategiska” kärnvapen som kan användas interkontinentalt.
Förödande effekter
De taktiska kärnvapnen kan ha en explosiv avkastning på mindre än 1 kiloton, skriver Bloomberg.
Det kan jämföras med bomberna över Hiroshima och Nagasaki 1945 som hade en explosiv avkastning på 15 respektive 20 kiloton.
Nina Tannenwald, som skrivit ”The Nuclear Taboo: The United States and the Non-Use of Nuclear Weapons Since 1945”, skriver att även ett litet kärnvapen producerar ”skador långt utöver konventionella sprängämnen”.
Det kan, skriver hon, “orsaka alla fasor i Hiroshima, om än i mindre skala”.
Pressas att svara
Eftersom Ukraina inte är medlem av Nato, är USA och väst inte formellt skyldiga att svara på en attack med taktiska kärnvapen.
Men västvärlden skulle hamna under stor press att svara på en sådan attack, kanske till och med med egna taktiska kärnvapen.
Slutsatsen?
“Jag tror inte att det finns något sådant som förmågan att enkelt använda taktiska kärnvapen och inte hamna i Armageddon,” varnade Joe Biden redan 2022.
Kärnvapen eller attack – hur långt är Putin villig att gå? Dagens PS
Putin: “Då är Europa chanslöst”. Dagens PS
Bank öppnar för investeringar i kärnvapenbolag. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.