Den globala uppvärmningen påverkar produktionen av flera av livets njutbarheter som vin, olivolja, kaffe och kakao. Världen måste nu anpassa sig till en ny verklighet.
Så hotar klimatförändringar livets goda
Mest läst i kategorin
Priset på olivolja har fördubblats de senaste två åren på grund av värmeböljor och torka som har slagit hårt mot olivlundarna runt Medelhavet.
Produktionen av olivolja och andra varor är koncentrerad till specifika regioner som oftare drabbas av extremväder, något som kan ha stor påverkan på de globala priserna.
Känns apokalyptiskt
Joe Shaw, en 28-årig konstassistent i London, har märkt av detta. Tidigare brukade han använda olivolja i sina sallader, men när priset steg till över 100 kronor för en halv liter har han valt att avstå.
”Det känns lite apokalyptiskt att du tvingas minnas dagarna när du kunde ha olivolja,” säger Joe Shaw till The Wall Street journal.
Men det är inte bara produktionen av olivolja som påverkas av det förändrade klimatet. I år har exempelvis värmeböljor och regn i Västafrika drivit upp kakaopriserna till rekordnivåer, vilket har tvingat chokladtillverkare att höja sina priser.
Senaste nytt
Högsta priset på 45 år
Samtidigt har kaffehandlare börjat hamstra bönor efter en allvarlig torka i Vietnam, världens näst största producent av kaffebönor, vilket har gjort att priset på Robusta-kaffe nu är det högsta på 45 år. Kaffeodlare på många andra håll i världen drabbas också av extremvädret.
“Det brukade kännas som en obegränsad tillgång i Vietnam. Det här är första året där vi fick säga till upphandlarna; ni kan få åtta lastbilar och det är allt”, säger Debbie Wei Mullin som är vd för Los Angeles-baserade Copper Cow Coffee.
Odlare söker sig norrut
I Italien har kraftigt regn orsakat en ökning av mögel som angriper druvor, vilket bidragit till att den globala vinproduktionen har sjunkit till sin lägsta nivå sedan 1961.
För att anpassa sig till klimatförändringarna installerar bönder bevattningssystem och planterar nya, torktåliga grödor. I Bordeaux, Frankrike, experimenterar vinodlare med att hålla druvorna skuggade och svalare för att motverka högre temperaturer som gör vinerna sötare.
Vissa vinproducenter söker sig också norrut för att hitta ett mildare klimat.
Ser potentialen
Felix Åhrberg, som arbetat i vingårdar över hela världen, har återvänt till Sverige och arbetar nu med druvor odlade nära Göteborg.
”De river upp vingårdar i Spanien, Frankrike och Italien,” säger Felix Åhrberg.
”Det brinner i Bordeaux och haglar i Italien.”
Samtidigt håller vinodlingen där han arbetar som vinmakare, Kullabergs Vingård, på att fördubbla sitt odlingsområde till cirka 70 hektar.
Även olivodlingarna börjar långsamt sprida sig norrut. I Österrike har lokala bönder planterat runt 5 000 olivträd med stöd från forskningsgruppen Agro Rebels. Även om det tar tid för nya olivodlingar att nå full produktion, ser man potential i Österrikes allt varmare klimat.
Dyrare och mindre smakrik
Under tiden kommer olivolja att vara dyrare och kanske mindre smakrik. Den tyska konsumentgruppen Stiftung Warentest fann att kvaliteten på olivolja har sjunkit, med många extra jungfruoljor som nu smakar härsket eller skarpt.
“Torkan och värmen i Medelhavsländerna sätter sina spår”, konstaterade de.
Sammantaget visar dessa förändringar hur klimatförändringar påverkar några av livets mest njutbara produkter, och hur jordbrukare och producenter världen över försöker anpassa sig till en ny verklighet, skriver The Wall Street Journal.
Läs även:
Översvämningarna i Tyskland väcker klimatdebatt. Dagens PS
Forskare oense om hur snabbt klimatet blir sämre. Dagens PS
Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.
Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.