Dagens PS

Så här kan du förstå Kremls propaganda

Den före detta ryska presidenten, Dimitrij Medvedev, till vänster, sprider propaganda åt den ryska presidenten Vladimir Putin, till höger
Den före detta ryska presidenten, Dimitrij Medvedev, till vänster, sprider propaganda åt den ryska presidenten Vladimir Putin, till höger. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2023Publicerad: 06 okt. 2023

Den förut ganska västvänliga, före detta ryska presidenten, Dimitrij Medvedev, är en av de i Kremls innersta krets som sprider den ryska presidenten Vladimir Putins propaganda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under det senaste året har Dimitrij Medvedevs orerande i sociala medier mest setts som satir och avfärdats som en oseriös källa bland dem som är intresserade av att fatta vad Kremls innersta krets tänker, det skriver Newsweek.

Inget är mer trovärdigt

Problemet är att den halva av Kremls propaganda som verkar galen inte är mindre kännetecknande för visdomen inom Vladimir Putins innersta krets än den halva som verkar rimlig.

Hemligheten i att förstå Kremls propaganda ligger i att inse att mer trovärdiga halvan faktiskt inte är mer sann än den mindre trovärdiga halvan, de har samma ursprung.

Exempelvis trodde en väldigt liten minoritet utanför Ryssland på Kremls propaganda om att USA byggt en ring med kemiska och biologiska vapenanläggningar runt de ryska gränserna.

Väldigt få utanför Ryssland trodde på att det var MI6 som låg bakom försöket att förgifta Sergej och Julia Skripal i Salisbury 2018, eller att Malaysian Airlines Flight 17 år 2014 sköts ned över Donbas av ett ukrainska stridsflygplan.

ANNONS

Senaste nytt

Är till för att vilseleda

De här absurda berättelserna låter utomstående observatörer, och ibland även ryska medborgare, känna stolthet över att de är bra på att upptäcka Kremls propaganda.

De invaggas i tron att Vladimir Putins informationskrigare är för odugliga för att kunna lura dem.

ANNONS

Många respekterade personer, både i Ryssland och utanför, har gått på Kreml-historier som enligt dem verkat trovärdiga och sanna eftersom de, jämfört med de galnare fantasierna, verkat rimliga.

Det är exempelvis påståendet om att Natos expansion utgjorde ett militärt hot mot en kärnvapenbeväpnad stormakt.

Eller att Kreml var genuint oroade över den geopolitiska makten i den stat de under de senaste 23 åren har plundrat.

Eller att väst ska ha erbjudit Ukraina kärnvapen, eller att Vladimir Putin på något sätt inte förstått att Ukraina inte skulle välkomna den ryska militären som befriare…

När Kreml-insiders upprepar ett narrativ borde det ses som en ganska stark indikation på att det är någonting de vill att du ska tro att de själva tror på, snarare än någonting som Vladimir Putin verkligen tror på.

De här falska narrativen lyckas mycket oftare än vad vi i allmänhet tror, det skriver Newsweek.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oppositionen: “Färre ryssar tror på propagandan” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS