Vad har boskap och stenar som kostar mer än guld gemensamt? Väldigt mycket visar det sig. I en avlägsen brasiliansk slakterilokal, där blod och inälvor hör till vardagen, samlas arbetare i nattskiftets sken.
Oväntad sten dubbelt så dyr som guld
Mest läst i kategorin
Men denna gång är det inte köttet de fokuserar på – utan en hård, mörkorange klump lika stor som en golfboll.
Det är en gallsten. Och den är värd mer än sin vikt i guld.
En global jakt på gallstenar
Efterfrågan på gallstenar från boskap har skjutit i höjden, främst i Kina, där de anses vara en oumbärlig ingrediens i traditionell medicin, rapporterar Wall Street Journal.
Priset? Upp till 5 800 dollar per uns – mer än det dubbla jämfört med guldpriset.
Gallstenar används i den kinesiska Angong-pillen, ett traditionellt läkemedel som påstås lindra strokesymptom och hjärtproblem.
Med en åldrande befolkning och ökande hälsoproblem har marknaden exploderat. Det har lett till en global jakt på dessa märkliga stenar värda med ett höge värde än guld – från Texas och Australien till savannerna i Brasilien.
Läs även: Nytt svenskt fynd av sällsynta mineraler. Dagens PS
Senaste nytt
Kriminella gäng vill åt boskapets guld
Den lukrativa handeln har inte gått obemärkt förbi. I Brasilien har beväpnade rånare brutit sig in på gårdar, bundit fast familjer och stulit gallstenar värda tiotusentals dollar. Slakteriarbetare har gripits för att ha smugglat ut stenarna i sina stövlar.
Även internationellt har handeln tagit fart. I Uruguay dömdes nyligen ett syskonpar för att ha smugglat boskapsgallstenar för över tre miljoner dollar till Hongkong, ofta gömda i barnleksaker och syltburkar.
Mer värdefull än själva köttet
Brasilien har blivit världens största exportör av dessa dyrbara stenar. José de Oliveira, vd på gallstensexportören Oxgall, uppger att de bästa exemplaren säljs för minst 4 000 dollar per uns, över 1300 dollar dyrare än guld.
“En enda gallsten kan vara mer värd än hela kon den kommer från”, säger han.
Men paradoxalt nog kan det bli svårare att hitta gallstenar i framtiden. Effektivare djuruppfödning gör att färre djur lever länge nog för att utveckla dem.
Trots att handeln är lukrativ har vissa svårt att förstå hysterin. En slakteriarbetare i Barretos summerar sin skepsis i en kort replik till WSJ:
“Gud, nej! Jag skulle aldrig äta det där.”
Läs även: Därför rasar värdet på fossildrivna bilar i närtid. News55
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.