Att använda desinformation som vapen är inget som dagens trollfabriker kommit på. Redan under den ryska revolutionen användes det flitigt.
Rysslands trollfabriker bär arv från Lenin
Mest läst i kategorin
“Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger, blir den en sanning”.
Orden tillskrivs Joseph Goebbles, Nazitysklands fruktade och oerhört skickliga propagandaminister.
En person som stod i centrum för hela det nazistiska partiets retoriska uppbyggnad och den person som med smartness, människokännedom och aggressiv retorik, fick ett helt land att gå i hans budskaps grimma.
Taktiken att upprepa lögner tills de tros vara en sanning, är långt ifrån något nytt.
Den bygger på den mänskliga reaktionen att massan har rätt – fast omvänt. Frågar du tillräckligt många personer en fråga, och får samma svar, stärks din åsikt att svaret är rätt.
Desinformationen använder samma taktik.
Att upprepa ett budskap tillräckligt ofta och brett, så att den enskilde individen till slut uppfattar den som en sanning.
Men Goebbles var inte den förste att förstå teknikens styrka. Metoden att sprida desinformation som sanningar var något som redan Vladimir Lenin såg som effektivt.
Tvätta den sargade bilden
Efter att den ryska revolutionen hade landat, kom vardagen till landet. Vardagen då de ljusa löftena skulle infrias. Att det kommunistiska samhället var så mycket bättre än övriga världens alternativ.
Det gick sådär.
Brist på allt gör att folket i det nya kommunistiska landet svälter.
Och för att ytterligare förvärra för den image som målats upp, startade väst hjälpprogram för att förse den Sovjetiska befolkningen med allt de saknade.
Ur behovet av att dölja det faktiska läget i landet, formades en ny retorik.
Forskaren och författaren Ingrid Carlberg kallar den för ”den bolsjevikiska sanningen”, där allt som gynnar bilden av kommunismen som god, presenteras som och blir en sanning, även om det de facto är en lögn.
Senaste nytt
Blåsa upp missnöje
Taktiken kombinerades sedan med att leta upp små missnöjen i fiende-länderna och blåsa upp dem och sedan presentera dem som missnöjes-stormar mot landets styrning.
Känns det igen?
Regissören bakom taktiken var den tyske PR-mannen Willi Münzenberg som Vladimir Lenin mött i Zürich innan revolutionen och hållit kontakten med.
Münzenberg regisserade föreställningen och Lenin betalade kalaset med guld som den svenske bankiren Olof Aschberg hjälpte till att föra ut ur Sovjet och omsätta på den internationella marknaden.
Med svensk hjälp
Sedan dess har historien visat gång på gång hur Willi Münzenbergs taktik fungerat.
Hur lätt lögner kan omsättas i sanningar och hur trollfabrikernas taktik med avledande och vilseledande händelser, kan få folket att följa en väg som i grunden endast bygger på lögner.
“Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger, blir den en sanning”.
Han visste inte hur rätt han hade Goebbles. Och av detta borde vi ta lärdom.
Läs mer om den röde bankiren Olof Aschberg här. Dagens PS
Lär dig mer om Willi Münzenberg här
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.