Dagens PS

Rysslands militärbaser i Syrien osäkra efter Assads fall

militärbaser Syrien
Ryska krigsskepp i Tartus 2019. (Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 dec. 2024Publicerad: 10 dec. 2024

Efter att Syriens diktator Bashar Al-Assad störtats så är läget högst osäkert för Rysslands två militärbaser i landet, rapporterar Washington Post.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland har sedan 1971 haft en militärbas i Tartus på den syriska kusten, där ryska ubåtar och krigsskepp har legat för att balansera för den amerikanska medelhavsflottan i Italien. Ryssland har också en flygbas i Syrien i Hmeimim, som byggdes 2015.

Anläggningarna har ett hyreskontrakt som sträcker sig i 49 år.

Försöker att komma i kontakt

Men läget för dessa baser är just nu oklart, minst sagt, rapporterar Washington Post.

Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham som nu kontrollerar den syriska staten, har varit mycket kritiskt mot Assad-regimens utländska allierade, som Ryssland och Iran. Ryssland stödde Assad i Syriens 13-åriga inbördeskrig, med luftangrepp från 2015 som förlängde hans regeringstid.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Ryssland gör “allt som är nödvändigt och allt som är möjligt” för att komma i kontakt med Syriens nya ledarskap för att säkra sina militärbaser i landet. Enligt Washington Post finns ännu inga bevis på ett storskaligt tillbakadragande från Tartus eller Hmeimim. Ryska militärbloggare har dock rapporterat om att krigsfartyg som har sin bas i hamnen nu gått ut till havs av “säkerhetsskäl”.

Turkiet och USA har också baser

Även andra länder har baser i Syrien, Turkiet i Idlib-provinsen och USA i den sydöstra delen av landet. Rysslands baser är dock betydligt större, och fyller en viktig strategisk funktion för landet då de har ambitionen att ha en permanent närvaro i östra Medelhavet.

Framtiden för de utländska militärbaserna i landet är en av många frågor som hänger i luften just nu när oppositionen försöker få kontroll över staten och institutionerna.

ANNONS

Läs även: Regimskifte skakar Mellanöstern: “Vändpunkt i landets historia” (Dagens PS)

Läs även: Assads flykt avslöjar lyxbilsamling (Dagens PS)

Läs även: Då tar krigskassan slut för Ryssland (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]