Rysslands krig mot Ukraina förvärrar den globala svälten. När Ryssland blockerar leveranser från Ukraina påverkas hela det globala matflödet.
Rysslands krig ökar världssvälten
Mest läst i kategorin
Ryssland blockerar, som en följd av attacken, de flesta leveranser från Ukraina, en av världens största veteproducenter, och dess attacker mot landets energinät stör också matflödet.
Halvering av exporten
Under perioden mars till november kunde Ukraina i snitt endast exportera 3,5 miljoner ton spannmål och oljeväxter per månad, i princip en halvering från tiden före Rysslands attack, skriver New York Times.
Längs Bosporen i Istanbul har de fartyg som passerar rasat i antal sedan Rysslands invasion av Ukraina.
Utsatt för diplomatisk press har Ryssland tvingats låta vissa fartyg passera men man fortsätter begränsa de flesta transporter från Ukraina, som normalt tillsammans med Ryssland står för en fjärdedel av världens veteexport.
Vi har nu att göra med en massiv matosäkerhetskris
Senaste nytt
Ryska attacker
I de få ukrainska hamnar som är i drift genomför Ryssland missil- och drönarattacker som slår mot det energinät som behövs för att trafikaska fungera.
Tillsammans har det här bidragit till att Rysslands krig förvärrar den globala livsmedelskriget och skapar mer av svält, fattigdom och förtida dödsfall.
Krisen blir värre
Nu när vintern sätter in och Ryssland försöker angripa Ukrainas infrastruktur än mer, förvärras krisen.
Samtidigt har en torka på Afrikas horn och ovanligt hårt väder i andra delar av världen förvärrat matkrisen.
Dubbelt så många nu
FN:s livsmedelsprogram hävdar att mer än 345 miljoner människor lider av eller riskerar att drabbas av akut livsmedelsförsörjning, mer än dubbelt så många från 2019.
“Vi har nu att göra med en massiv matosäkerhetskris”, säger Anthony J. Blinken, USA:s utrikesminister, förra månaden vid ett toppmöte med afrikanska ledare i Washington.
“Det har många orsaker, som vi alla vet, inklusive Rysslands aggression mot Ukraina.”
“Angriper världens fattiga”
“Genom att attackera Ukraina, världens brödkorg, angriper Putin världens fattiga, och ökar den globala hungerproblematiken när människor redan befinner sig på randen av hungersnöd”, säger Samantha Power, administratör för United States Agency for International Development, USAID.
Ändrar sanktioner
Anthony Blinken meddelade 20 december att USA ska börja bevilja undantag från sina ekonomiska sanktionsproblem för att säkerställa att livsmedelsbistånd och annan hjälp fungerar.
Utrikesdepartementets tjänstemän säger att det är den viktigaste förändringen av USA:s sanktionspolitik på flera år. FN:s säkerhetsråd antog en liknande resolution om sanktioner förra månaden.
Stoppat konstgödsel
Men Rysslands avsiktliga störning av den globala livsmedelsförsörjningen utgör ett helt annat problem.
Det mest centrala är att man har stoppat försäljningen av gödselmedel, som behövs av världens bönder. Före kriget var Ryssland den största exportören av konstgödsel.
Blockerar hamnarna
Ryssland fortsätter också att blockera sju av de 13 hamnar som används av Ukraina.
Förutom de tre vid Svarta havet är tre på Donau i drift.
“Effekterna av det här kriget är enormt, enormt störande, säger Isobel Coleman, biträdande administratör på USAID. “Putin driver miljontals människor in i fattigdom.”
Krigsbrott att bomba anläggningar
Amerikanska tjänstemän säger att den ryska militären medvetet inriktat sig på spannmålslagringsanläggningar i Ukraina, ett potentiellt krigsbrott, och förstört anläggningar där man bearbetar vete.
Många bönder i Ukraina har gått i krig eller flytt sin mark, och infrastrukturen kring vete och solrosolja för export, har förstörts.
“Djupt oroade”
I en kommuniké som utfärdades i slutet av ett möte på Bali i november, sade ledare för 20 nationer att de var djupt oroade över utmaningarna för den globala livsmedelsförsörjningen och lovade att stödja de internationella ansträngningarna för att hålla livsmedelskedjorna fungerande.
“Vi måste stärka handelssamarbetet, inte försvaga det”, säger WHO:s generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala vid toppmötet.
11 miljarder från USA
Sedan Rysslands attack mot Ukraina inleddes har USA tillhandahållit mer än 11 miljarder dollar för att hantera livsmedelskrisen.
Ansträngningarna kan hjälpa till att återuppbygga landet och samtidigt lindra den globala livsmedelskrisen, är förhoppningen.
Läs även: Tredubbla priser på konstgödsel driver upp inflationen
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.