Rysslands krig i Ukraina förvärrar effekterna av pandemin och bidrar till att den världsordning vi känner kan vara på väg att ändras.
Rysslands krig kan ändra världsordningen
Mest läst i kategorin
Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar menar att vi befinner oss i ett transformativt ögonblick i historien, det skriver New York Times.
Länder väljer sina egna allianser
I en intervju har han sagt att världsordningen fortfarande är väldigt djupt västerländsk, men att den håller på att förändras som en konsekvens av Rysslands krig i Ukraina.
Han tror att den nuvarande världsordningen kommer ersättas av en värld med flera allianser där länder kommer välja sin egen politik, preferenser och intressen.
Det är vad Indien har gjort sedan kriget i Ukraina startade den 24 februari förra året.
Indien köper gärna rysk olja
Indien har avvisat amerikanska och europeiska påtryckningar från FN att fördöma den ryska invasionen, gjort Ryssland till sin största oljeleverantör och avfärdat det de upplever som västs hyckleri.
Det här har man gjort utan ursäktande, tonen har varit ogenerad och Indiens egenintresse har i stort sett varit fullt synligt.
Vill inte pressas till beslut
Subrahmanyam Jaishankar säger att han fortfarande gärna skulle vilja se en mer regelbaserad värld.
“Men när folk börjar pressa dig i ett regelbaserat systems namn för att ge upp, att kompromissa med vad som är mycket djupa intressen, i det skedet är jag rädd att det är viktigt att bestrida det och, om nödvändigt, konfrontera det”, säger han, skriver New York Times.
Indien är med sina 1,4 miljarder invånare på väg att passera Kina som världens folkrikaste land och har behov av billig rysk olja.
Behovet är inte förhandlingsbart och Indien köper all rysk olja som behövs och lite extra att exportera.
Skev global maktfördelning
Indiens utrikesminister menar att tiden nu är inne på tankesättet att: “Europas problem är världens problem, men världens problem är inte Europas”, skriver New York Times.
Kriget i Ukraina upprör västvärlden moraliskt på grund av Rysslands illdåd, men på andra håll är ilskan en annan och fokuserar på en föråldrad och skev global maktfördelning.
Har väckt förbittring
Västs sanktioner mot Ryssland har gjort att kostnaderna för mat, energi och gödningsmedel har ökat och det har orsakat ekonomiska svårigheter i fattiga länder.
Ett krig på europeisk mark har blivit en angelägenhet för andra, långt bort. Det har gjort att förbittring har väckts mot Europa och USA i Afrika och i Asien.
Enligt Subrahmanyam Jaishankar har Europa sedan februari importerat sex gånger så mycket fossilbränsleenergi från Ryssland som Indien gjort.
“Så om ett samhälle på 60 000 dollar per capita känner att det måste ta hand om sig självt, och jag accepterar det som legitimt, bör de inte förvänta sig att ett samhälle på 2 000 dollar per capita ska drabbas”, säger han till New York Times.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Slut på rysk olja till Europa – går nu till Asien
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.