Många företag har lämnat den ryska marknaden. Om detta har lett till att ryska konsumenter inte längre har tillgång till västerländska varor? Inte alls. Där det finns en efterfrågan, finns det nästan alltid någon där för att möta den.
Rysslands genväg till västerländska varor
Mest läst i kategorin
Ryska konsumenter kan fortfarande hitta en hel del västerländska produkter på hyllorna.
En av anledningarna till detta stavas Wijnand Herinckx. En 40-årig holländare bosatt i Moskva, som har byggt upp ett blomstrande företag som importerar västerländska varor via gråa marknader.
Nike och Lego på ryska hyllor
När Nike och Lego tillsammans med många andra västerländska företag stängde sina dörrar i Ryssland, såg Herinckx en möjlighet.
Genom att använda internationella mellanhänder, inte sällan i Turkiet, och ett företag registrerat i Nederländerna, har han lyckats upprätthålla ett flöde av flera populära produkter till den ryska marknaden.
“Nike vill inte att deras produkter ska skickas till Ryssland. Men de säger inte heller att vi inte får göra det”, säger Herinckx till Reuters.
Senaste nytt
“Mina barn leker med lego”
Även Lego har strikta policyer mot att sälja till Ryssland, men Herinckx har hittat sätt att kringgå även detta.
Legot han köper, köps först av ett företag i Europa som inte har någon koppling till Herinckxs eget företag.
Han köper sedan Legot från det företaget med hjälp av sitt holländska företag. Sedan transporteras Legot direkt från Europa till Ryssland och passerar enligt Herinckx flera tullar på vägen.
Väl i Ryssland levererar Herinckx Lego till runt 48 ryska företag.
“Mina barn leker med Lego”, säger Herinckx. “Jag har inget emot att andra barn också gör det”.
Lego är dock inte helt nöjda över Herinckxs verksamhet.
“Vi är bekymrade över att höra om detta varuflöde med tanke på att vi slutade skicka LEGO-produkter till Ryssland i mars 2022. Detta är en fråga vi tar på stort allvar och vi agerar på den”, sa Lego till Reuters i april.
Lagligt men kontroversiellt
Även om Herinckxs metoder kan anses kontroversiella – inte minst då de indirekt kan hjälpa den ryska ekonomin – har man enligt Reuters inte hittat några bevis på att hans verksamhet bryter mot sanktionerna.
Han fokuserar nämligen på konsumentvaror som inte är sanktionerade och har därmed lyckats skapa ett företag med 82 anställda och förväntade intäkter på 37 miljoner dollar för 2024.
En växande marknad
Enligt en Reuters-analys av tulldata finns det åtminstone ett dussintals företag som använder sig av gråmarknadsmetoder likt Herinckxs för att få västerländska varor till Ryssland.
Och Herinckx?
Han är stolt över sitt företag och dess framgångar, och menar att hans verksamhet är en positiv kraft.
“Vad vi gör är ganska coolt, vi är stolta över det”.
Läs också:
Sanktioner mot Ryssland pressar Tullverket – 26 000 extra kontroller. Dagens PS
Armenien gör slut med Ryssland efter hot om krig. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.