Ryssland ville bli en stormakt inom AI. Men landets ambitioner ser ut att kvävas av både sanktioner och censur.
Rysslands AI-drömmar kraschar – saknar chip och hjärnor
![Putin vill att AI – som följer Kremls narrativ – ska genomsyra hela samhället](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FsdlTz7vf5BwrNs.jpg&w=1200&q=75)
![Matilda Habbe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fmatilda-300x191.jpeg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Vladimir Putin har varit tydlig: Rysslands framtid ligger i AI.
I december 2024 slog han fast att landet ska bli en världsledare inom artificiell intelligens och i början av 2025 beordrade han den ryska regeringen att utveckla ett brett samarbete med Kina inom AI.
AI ska genomsyra hela samhället, heter det.
Men verkligheten ser annorlunda ut. Istället för att ta täten i den globala AI-kapplöpningen kämpar Ryssland med komponentbrist, kompetensflykt och ideologisk kontroll som stryper innovation. Det konstaterar Oilprice.
Sanktioner stoppade chipleveranser
Efter invasionen av Ukraina 2022 drabbades Rysslands techsektor av omfattande sanktioner.
USA och EU begränsade exporten av avancerade halvledare, däribland de grafikkort (GPU:er) som krävs för att träna AI-modeller.
NVIDIA slutade leverera till Ryssland och även Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) satte stopp.
Resultatet? Medan Microsoft köpte 500 000 AI-GPU:er under 2024 hade Rysslands AI-jätte Sber lyckats samla på sig blygsamma 9 000.
Och eftersom officiella leveranser är blockerade förlitar sig Ryssland på gråimport via länder som Kazakstan, där utbudet är långt ifrån tillräckligt.
Senaste nytt
Talangflykten lämnar AI-projekten i spillror
Men det är inte bara komponentbrist som bromsar utvecklingen.
Högutbildade har lämnat Ryssland i drivor och inom den ryska techsektorn har man drabbats av en massiv “brain drain” – en “hjärnflykt” som syftar på att högutbildade och kvalificerade personer lämnar sitt hemland för att arbeta eller bosätta sig i ett annat land.
Enligt den ryska digitaliseringsministern lämnade omkring 100 000 IT-specialister landet under 2022, vilket motsvarar 10 procent av branschen.
Många av de främsta AI-utvecklarna flydde till länder som Armenien, Georgien och Förenade Arabemiraten – ofta lockade av bättre löner och större frihet att forska.
Censur först, innovation sen
Om Ryssland hoppas komma ikapp AI-utvecklingen genom att satsa på inhemska modeller möter de ännu en vägg: ideologisk kontroll.
2024 kritiserade Dmitrij Medvedev, tidigare rysk president, den smarta högtalaren Alice från Yandex för att inte vilja svara på frågor om Stepan Bandera – en kontroversiell ukrainsk nationalist.
För Kreml var det ett bevis på att rysk AI inte var tillräckligt patriotisk. Snart därpå kom krav på att AI-system i Ryssland ska vara ideologiskt anpassade och följa Kremls narrativ – en inställning som riskerar att kväva innovationen ytterligare.
Kanske är det av den anledningen som Ryssland ser mot Kina för AI-samarbeten.
Men även om Kina har lyckats bygga avancerad AI under strikta censurregler, har landet både resurser och expertis som Ryssland saknar. Att kopiera den kinesiska modellen är alltså lättare sagt än gjort.
Läs även: Ryssland om tullar mot Kina: “Bra för oss”. Dagens PS
Ryssland halkar efter
För närvarande ligger ryska AI-modeller på efterkälken.
Enligt benchmarkingplattformen Chatbot Arena placerade sig Rysslands AI-modeller på 12:e och 17:e plats – långt efter världsledarna Google, OpenAI och Anthropic.
Att halka efter i AI-racet betyder att Ryssland riskerar att förlora både teknologisk och ekonomisk konkurrenskraft.
För ett land som redan kämpar med sanktioner och ett färgat rykte internationellt kan AI-bakslaget bli en strategisk förlust med långtgående konsekvenser.
Läs också: Ekonomin: “Snart går Ryssland på knäna”. Dagens PS
![Matilda Habbe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fmatilda-300x191.jpeg&w=1200&q=75)
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
![Matilda Habbe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F03%2Fmatilda-300x191.jpeg&w=1200&q=75)
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.