Ryssland antyder att landet är på väg att förändra sin kärnvapendoktrin. Beslutet sägs vara ett direkt svar på vad Moskva ser som en “västerländsk eskalation”. Men hur långt är Kreml villigt att gå?
Ryssland skärper tonen om kärnvapen – hur stort är hotet?
Mest läst i kategorin
Vice utrikesminister Sergej Ryabkov har hintat om att förändringar är på gång i Rysslands officiella policy för när kärnvapen kan användas. Anledningen är enligt honom att väst har blivit allt mer inblandade i konflikten i Ukraina.
”Arbetet är i ett framskridet stadium och det finns en tydlig avsikt att göra korrigeringar”, sa han enligt TV4 Nyheterna.
Denna nyhet kommer efter att ukrainska styrkor genomfört en vågad och framgångsrik offensiv i Kursk-regionen – ett drag som Ryssland menar är orkestrerat och uppbackat av väst.
Vad innebär en förändrad kärnvapendoktrin?
Rysslands nuvarande kärnvapendoktrin, som formulerades 2020, slår fast att kärnvapen endast ska användas i extrema situationer. Exempel på “extrema situationer” är när landets existens hotas av en kärnvapenattack eller andra massförstörelsevapen.
Men med de nya signalerna från Ryssland finns det en oro för att dessa villkor kan utvidgas till att omfatta andra former av hot, vilket skulle kunna göra tröskeln för att använda kärnvapen lägre.
Ryabkov var dock noga med att poängtera att det ännu inte finns några fastställda datum för när dessa ändringar kan träda i kraft.
Trots detta har hans uttalanden väckt stor uppmärksamhet och spekulationer kring vad en sådan förändring kan innebära, både för kriget i Ukraina och för global säkerhet.
Senaste nytt
Kursk-offensiven – en spelvändare?
Ukrainas militära framsteg i Kursk-regionen har inte bara förödmjukat Kreml, utan också exponerat brister i Rysslands nationella försvar.
Att ukrainska styrkor kunnat ta kontroll över nästan 500 kvadratmil ryskt territorium har varit en chock för Moskva, och kan vara en av anledningarna till att Ryssland nu överväger att omformulera sin kärnvapendoktrin.
Denna utveckling kommer samtidigt som Ryssland genomfört taktiska kärnvapenövningar nära gränsen till Ukraina och även stationerat kärnvapen i Belarus.
Detta är inte första gången Ryssland skramlar med sina kärnvapen, men den nuvarande situationen har skapat en ökad oro för att det faktiskt kan bli verklighet.
Hur stort är hotet?
Västvärlden har svarat med försiktighet, samtidigt som Nato-länderna fortsätter att stödja Ukraina med vapen och utrustning.
Den stora frågan nu är: Behöver vi oroa oss?
Nja, säger analytikerna, som tror att det mest troligt är skrämselpropaganda.
Enligt CNBC menar många analytiker att Rysslands hot om att ändra sin kärnvapendoktrin är en del av en större strategi för att avskräcka väst från att öka sitt stöd till Ukraina.
Institutet för krigsstudier (ISW) har tonat ner Ryabkovs kommentarer och menar att det är osannolikt att Ryssland faktiskt kommer att använda taktiska kärnvapen i Ukraina.
De bedömer att Ryssland mest troligt använder hotet som ett verktyg för att försöka få väst att backa i sitt stöd till Kiev.
Läs också:
Putin: “Fredssamtal – men vi måste ta hand om banditerna”. Dagens PS
Rysk general gripen i mutskandal – igen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.