Ryssland och Kina har genomfört vad Japan kallar en ”maktuppvisning” med kärnvapenkapabla bombplan i luften över Japanska havet.
Ryssland och Kina nära Japan: "Maktuppvisning"
Mest läst i kategorin
Enligt det japanska försvarsdepartementet genomförde Ryssland och Kina en gemensam flygpatrullering fredag över Japanska havet samt över Östkinesiska havet
och vattnet öster om den som kallas Japans första ökedja lördag.
Det kinesiska försvarsdepartementet har bekräftat flygningarna och säger att de var en del av den årliga samarbetsplanen med den ryska militären.
Uppdraget i flygningarna var inte “inriktat på någon tredje part och har ingenting att göra med den nuvarande internationella och regionala situationen”, tillade det kinesiska departementet, enligt Newsweek.
”Enligt internationell lag”
Även det ryska försvarsdepartementet har uttalat sig och sagt att flygplanen i övningen, inklusive bombplan och stridsflygplan, inte kränkte främmande luftrum eftersom de ”agerade i strikt linje med bestämmelserna i internationell lag när de utförde sitt flyguppdrag”.
Det här var den nionde gemensamma strategiska flygpatrullering Kina och Ryssland genomfört sedan 2019, enligt Kinas försvarsdepartement.
Den föregående, i slutet av juli, transiterade ryska och kinesiska bombplan över Berings hav, nära den amerikanska kusten i Alaska.
Japanska myndigheter fördömde övningen som ”en maktuppvisning mot Japan”.
Senaste nytt
Nära japanska öar
De ryska och kinesiska flygplanen transiterade över två stora vattenvägar runt Japan under patrulleringen.
Rutten inkluderade Tsushimasundet mellan Japan och Sydkorea samt Miyakosundet vid Japans sydvästra öar.
Enligt rapporter från den japanska militären använde Ryssland och Kina två av sina bombplan, Tu-95 respektive H-6N, för den två dagar långa gemensamma strategiska luftpatrulleringen, samt hade understöd av stridsflygplan, spionplan och ett bränsletankningsflygplan.
Rysslands försvarsdepartement bekräftade att bombplanet Tu-95MS deltagit i uppdraget och lyft och landat från ett kinesiskt flygfält.
Enligt Bulletin of the Atomic Scientists kan Tu-95MS kan bära upp till 14 kärnvapenbeväpnade kryssningsmissiler.
Kan tankas i luften
Kinesiska medier skriver att det var första gången bombplanet H-6N användes för patrullering tillsammans med ryska flygplan.
Enligt amerikanska Pentagon är H-6N Kinas första kärnvapenbombplan med möjlighet att ta emot bränsle under flygning.
Under den andra dagen av den gemensamma patrulleringen sågs ett kinesiskt Y-20 bränsletankningsflygplan ge bränsle till ett J-16 stridsflygplan, enligt ett foto taget av det japanska flygvapnet.
De kinesiska stridsflygplanen sågs beväpnade med missiler när de eskorterade bombplanen.
Biden rundar av med ny chip-räd mot Kina. Dagens PS
Kalla kårar – Ryssland och Kina satsar på Arktis. Dagens PS
Läxan från historien: Därför knäcker inte sanktionerna Ryssland. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.