Att råka bomba den egna sidan av misstag är sådant som kan hända i krig. Men att som Ryssland göra det 150 gånger på ett år måste nog vara någon slags rekord.
Ryssland har råkat bomba sig själva 150 gånger – bara i år
Mest läst i kategorin
I går bombades en skola i den ryska byn Bykovka utanför Belgorod. Det var en UMBP-glidbomb på 250 kilo som fällts av ryska plan. Den föll genom taket på skolan, men exploderade inte enligt Newsweek.
Enligt den självständiga ryskspråkiga tidningen Astra var det den 150:e gången i år som Ryssland bombar sig själva av misstag.
Beror på felaktiga styrsystem
Enligt dokument som The Washington Post kommit över beror den stora mängden ryska bombningar av Ryssland på felaktiga styrsystem som monterats i efterhand på gamla glidbomber från sovjet-tiden.
“En viss procentandel av ryska bomber är defekta. Det här problemet har funnits sedan de började använda dessa UMPK-kit och det har inte lösts i grunden. Vi tror att dessa oavsiktliga utsläpp beror på opålitligheten hos dessa satser, något som inte verkar störa flygvapnet”, säger Ruslan Leviev, rysk oppositionell aktivist och militärexpert på Conflict Intelligence Team till Washington Post.
“Enligt våra uppskattningar misslyckas bara en bråkdel av dessa bomber, så det påverkar inte den praktiska effektiviteten av det här vapnet, hur cyniskt det än kan låta”, säger han.
Exploderar oftast inte
De flesta av de defekta bomberna exploderar inte heller och orsakar inte mer än materiella skador. Men i vissa fall kan det bli allvarliga konsekvenser, exempelvis exploderade en bomb i staden Belgorod i april 2023 som fällts av ett ryskt stridsflygplan och skapade en bombkrater på 40 meter i diameter.
Läs även: 1000 dagar av kriget i Ukraina: “Kommer aldrig ge oss” (Dagens PS)
Läs även: Ryska järnvägen “på gränsen till total kollaps” (Dagens PS)
Läs även: Sänkt ersättning för Rysslands soldater i Ukraina – med 96 procent (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.