Dagens PS

Rysslands förlust kan bli vinst för Nordkorea

Nordkoreas ledare Kim Jong Un, till vänster, skakar hand med Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu, till höger. Analytiker tror att ett avtal mellan de båda länderna kan bli en vinst för Nordkorea
Nordkoreas ledare Kim Jong Un, till vänster, skakar hand med Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu, till höger. Analytiker tror att ett avtal mellan de båda länderna kan bli en vinst för Nordkorea. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 sep. 2023Publicerad: 08 sep. 2023

För Nordkorea kan Rysslands förluster på slagfältet i Ukraina bli en vinst som ger tillgång till vapen som FN-sanktioner hindrar dem att komma över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett och ett halvt års krig i Ukraina har gjort att den ryska militären är misshandlad, utarmad och i behov av förnödenheter, det skriver Brad Lendon i en analys i CNN.

Möte mellan ledarna

I juli besökte Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu Pyongyang för att övertyga Nordkorea om att sälja artilleriammunition till Ryssland.

Analytiker tror att ett eventuellt möte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong Un och Rysslands president Vladimir Putin kan leda till att Nordkorea får tag i den typ av vapen som FN-sanktioner i 20 år har hindrat dem att komma över.

Mötet skulle dessutom komma efter 17 års FN-sanktioner vars syfte är att hämma Nordkoreas förmåga att bygga upp en fullt fungerande kärnvapen- och balistisk missilstyrka.

ANNONS

Senaste nytt

Betydelsefullt för Nordkorea

USA:s nationella säkerhetsråd hävdade i måndags att vapenförhandlingar mellan Nordkorea och Ryssland aktivt framskrider. USA tror även att ett möte mellan de båda ledarna snart kan bli av.

“Det här är en mycket betydelsefull utveckling om det går framåt. Ryssland har den militära teknik som Kim vill ha för sin illegala satellituppskjutning och kärnvapenleveransprogram”, säger Leif-Eric Easley, professor i internationella studier vid Ewha Womans University i Seoul, till CNN.

Ballistiskt missilprogram

ANNONS

De senaste två åren har dock Kim Jong Un utvecklat sitt ballistiska missilprogram i en våldsam takt, trots FN-sanktionerna.

Han har testat dussintals missiler, även interkontinentala ballistiska missiler, ICBM, som skulle kunna nå så långt som till USA:s fastland. Men det finns tvivel om hur stor landets kapacitet är.

“Amerikanska analytiker och experter från andra länder diskuterar fortfarande vilken nukleär last Nordkoreas ICBM:er kan bära, och det är fortfarande oklart om ICBM:er har förmågan att överleva återinträde”, sade en rapport från Council on Foreign Relations i juni 2022, skriver CNN.

Har mycket på önskelistan

Ryssland har i årtionden varit en världsledare inom kärnvapenmissiler och om Kim Jong Un får tag i rysk teknik skulle det, enligt analytiker, ge hans missilprogram ett rejält uppsving och orsaka stor oro hos ledare i väst.

Ryssland kan enligt Doo Jin-ho, forskare vid Koreas institut för försvarsanalys i Sydkorea, erbjuda flera saker som finns på Nordkoreas önskelista.

Det handlar om sådant som återinträdesteknik, förbättrade uppskjutningsmöjligheter för ubåtsuppskjutna ballistiska missiler, satellitspaningsmöjligheter och hjälp med satellituppskjutning.

Nordkorea har i år gjort två misslyckade satellituppskjutningsförsök.

Behöver även råvaror

ANNONS

Det är också möjligt att ett avtal mellan Ryssland och Nordkorea kan inkludera råvaror som som Nordkorea saknar, det menar Carl Schuster, tidigare chef vid US Pacific Commands Joint Intelligence Center.

Han säger att Nordkorea behöver kontanter, mat och energi. Han menar också att en pakt med Moskva även skulle hjälpa Kim Jong Un på annat sätt.

“Denna allians får honom att se mindre isolerad ut, ger en psykologisk boost för honom och hans inre krets,” säger Carl Schuster, skriver Brad Lendon i CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryssland söker militärt samarbete med Nordkorea

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]