Billigt rött vin. Falska etiketter. Nu har en samlad aktion från Europol sprängt en europeisk liga som dragit in miljoner.
Ryskt nätverk sålde billigt rött vin för miljoner
Mest läst i kategorin
Franska, italienska och schweiziska utredare inom Europol har gjort en samlad attack. På 14 platser, bland annat Milano och Turin, har man slagit till mot ett kriminellt gäng i en Europol-insats som inleddes redan 2021. Sex personer greps i tillslaget.
Den rent praktiska delen av de aktuella brotten utfördes i Italien. Affärsidén var enkel; sälj billigt rött vin på flaska men med förfalskade etiketter.
Om det fungerade?
Jodå. Lyckas man ta 15 000 euro för något som normalt möjligen skulle ha använts som matlagningsvin, så får man väl vara nöjd.
Sålde för miljoner
Det kriminella gäng som nu sprängts, förfalskade det röda vinet i Italien och tros sedan ha sålt vin för 2 miljoner euro, uppger Euronews.
Men smakar det så kostar det. När polisen slog till beslagtog man utrustning och teknik för fusket till ett värde av 1,4 miljoner euro och dessutom blev skurkarna av med 100 000 euro i kontanter.
Tillbaka till brottet och genomförandet.
Efter uppgraderingen i form av nya, ståtliga etiketter togs produkterna till en italiensk flygplats och exporteras sedan för försäljning världen över av ärliga vinhandlare, som inte visste om sin roll.
Senaste nytt
Valde skyddad märkning
Nätverket lyckades genom att förfalska franska skyddade ursprungsbeteckningar, AOP eller Appellation d’Origine Protégée.
AOP är den strängaste klassificeringen i EU:s system för vinrakning. För att förtjäna beteckningen måste vinet tillverkas av druvor i ett specifikt geografiskt område, men dessutom enligt strikta produktionsmetoder och regler.
En 40-årig ryss, som greps på en flygplats i Milano, beräknas vara centralfiguren i nätverket.
”Han har möjliggjort struktureringen i en transnationell organisation för förfalskning”, säger Olivier Caracotch, åklagare i franska Dijon.
Fint ska det vara
Dijon ligger i Bourgogne och ett av de vinmärken nätverket utnyttjat är från regionen. Det är Romanée-Conti som fått låna ut sitt namn till de omdöpta flaskorna.
Ett gott val kan man tycka.
Flaskor från denna vingård säljs regelbundet för tusentals och då och då även hundratusentals euro.
Vinbedrägerier och felmärkning är inget nytt problem och EU försöker nu ännu en gång ta itu med det. Från och med 2024 års skörd gäller en ny uppsättning regler för alla viner och vinprodukter inom unionen.
Läs mer:
Fräcka stölden: Köpte årgångsvin med falska sedlar. Dagens PS
Skattesmäll på 4,7 miljarder för vinjätte i exil. Dagens PS
Hot och slavlöner bakom viner sålda i Sverige. News55
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.