Ryska journalister utomlands fortsätter att publicera nyheter om kriget. De fick munkavle, stämplades som utländska agenter och kriminella – men fortsätter arbetet med att informera sina landsmän i exil.
Ryska journalister i exil utmanar Putins lögner
Mest läst i kategorin
För att kunna rapportera om kriget i Ukraina måste ryska journalister riskera sin frihet, eller fly utomlands. Att ens använda ordet “krig” i nyhetsrapportering kan ge 15 års fängelse.
Minst 500 journalister har lämnat Ryssland sedan landet invaderade Ukraina i februari i år, uppger The Economist.
Jobbar ute i Europa
Från olika platser i Europa – Riga, Tblisi, Vilnius, Berlin, Amsterdam – fortsätter de att leverera nyheter till en stor publik i Ryssland.
“Vårt jobb i dag är att överleva och inte låta våra läsare kvävas”, säger Ivan Kolpakov, chefredaktör för nyhetssajten Meduza enligt The Economist.
Vårt jobb i dag är att överleva och inte låta våra läsare kvävas
Senaste nytt
Ryska regimen censurerar
Meduza har rapporterat om massakern i Butja. Man har berättat om det stora antal fångar som pressats till att gå med i Wagnergruppen, som finansieras av Vladimir Putins vän, oligarken Yevgeny Prigozhin.
För den ryska regimen är det viktigt att undertrycka riktiga nyheter. De nyhetsförmedlare i Ryssland som inte är statskontrollerade har enorma begränsningar, och sedan invasionen av Ukraina har regimen lyckats belägga de flesta självständiga mediekanalerna med munkavle.
TV-sändning via Youtube
Åtta dagar efter att kriget startade blev det svart i rutan för den mest kända självständiga tv-kanalen, Dozjd. Nu är tv-kanalen igång igen, baserad i Lettland. Man sänder via Youtube, och har runt 20 miljoner tittare i månaden, de flesta i Ryssland.
Radiostationen Echo hade fem miljoner lyssnare, och tystnade samma dag som Dozjd. Nu sänder man via en smartphone-app och på Youtube.
Använder VPN
Många nya digitala kanaler publicerar journalistik som kan ses i Ryssland. Ryska befolkningen hittar nyheterna via appar och VPN.
Före kriget låg Ryssland på plats 40 i VPN-användande, nu är landet på första plats på listan, uppger The Economist.
Läs även: Vapenindustrin blomstrar i Östeuropa i krigets spår
Läs även: Kreml möter ökande ilska från kvinnor
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.