Det råder risbrist i Japan. Då är det lätt att skylla på turisters aptit som nu får skulden för landets problem.
Risbrist i Japan – turister beskylls för sushi-ätande
Mest läst i kategorin
Japansk mat är en smaksensation och lockar många utländska besökare som vill vräka i sig sushi och andra läckerheter.
Risbrist i Japan
Till den grad att det nu råder risbrist i landet.
I alla fall om man frågar de japanska myndigheterna som lägger skulden för låga skördar på turisternas aptit.
Landets rislager är det lägsta det här århundradet, där “den ökade efterfrågan från utländska turister bidrar till problemet” enligt lantbruksministeriets tjänsteman Hiroshi Itakura.
Allt eftersom befolkningen i landet föråldras och många unga inte längre vill odla ris och hellre äter västerländsk mat, är det många risfält som överges vilket gör att skördarna minskar.
Fler turister ökar efterfrågan
På sistone har dock efterfrågan ökat och det beror på att Japan tar emot allt fler turister.
Enbart under den första halvan av 2024 kom det runt 18 miljoner utländska besökare, vilket är en miljon fler än före pandemin.
Myndigheterna har räknat ut att om varje turist äter ris två gånger om dagen kommer efterfrågan öka 2,7 gånger – jämfört med förra året, berättar The Guardian.
Hetare klimat ger dåliga skördar
Den verkliga orsaken till risbristen, som antagligen spelar betydligt större roll än turisters sushi-ätande, är att ett allt hetare klimat har lett till sämre skördar. Förra september var den hetaste i Japan på 125 år, för att nämna ett exempel.
Men för ett örike som Japan som gärna håller sig isolerade från omvärlden är det lättare att peka finger mot utländska influenser som har en förkärlek till det japanska köket.
Läs även:
Japan kräver körkort för att köra resväska. Dagens PS
Japans strategi: Låt zombieföretagen kollapsa. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.