Färre relationer, färre familjer, färre barn. Från USA till Sydkorea växer en trend fram. Singlar utmanar själva grundvalarna för samhällets fortlevnad.
Relationernas recession – singlar växande hot mot ekonomin


Mest läst i kategorin
Bakom trenden finns en slags revolution mot kärnfamiljen – ledd av unga. Unga vuxna har dragit i handbromsen. Det handlar inte bara om att välja bort att skaffa barn barn. Många vill inte ens ha en partner.
Resultatet? En krympande befolkning i stora delar av världen – och ingen regering tycks vända trenden, trots ökade incitament och politiska kampanjer.
“Vi behöver en kulturell förändring som åter gör det attraktivt att bilda familj”, säger forskaren Robert VerBruggen till Newsweek.
“Annars riskerar hela samhällen att vittra sönder i takt med att befolkningen försvinner.”
Läs även: 140 000 för varje barn – så ska Kina stärka ekonomin. Dagens PS
Singlar omskapar världen
I USA nådde antalet singelhushåll en ny rekordnivå på 38,5 miljoner under 2024 – det är nästan var tredje hem. Kvinnor är överrepresenterade bland singlarna, och unga tycks inte längre lockas av det traditionella familjelivet.
Sociologer talar, enligt Newsweek, om en “relationernas recession”. Teknologi, kultur och ekonomi pekas ut som drivkrafter. Appar gör det enklare att dejta – men också att avstå.
Att vara själv har blivit både enklare och mer socialt accepterat.
Senaste nytt
Ekonomiska hinder bromsar familjelivet
Många unga skjuter upp vuxenlivet. Dyra bostäder, studieskulder och låga ingångslöner gör att allt fler bor kvar hemma eller väntar med att bilda familj.
Och när det väl blir aktuellt är det ofta för sent, rent biologiskt.
Samtidigt har kvinnors ökade ekonomiska självständighet förändrat spelplanen. Det som förr sågs som en ekonomiskt nödvändig relation är idag mer av ett fritt val, och många väljer bort familjelivet.
Singlar ger en framtid med fler pensionärer än barn
Födelsetalen i stora delar av världen ligger långt under den nivå som krävs för att hålla befolkningen stabil. I Sydkorea föds i snitt 0,75 barn per kvinna. I Italien är siffran 1,1 och i Spanien 1,2.
Sverige ligger på drygt 1,4, långt under nivån som räknas som stabil på 2,1.
FN varnar för att mer än hälften av världens länder kommer att krympa innan seklet är slut. Konsekvenserna är redan synliga: åldrande befolkningar, pressade välfärdssystem och ett skifte i bostadsmarknaden där ensamhushåll efterfrågar fler men mindre bostäder.
Går trenden att vända?
Trots växande oro världen över är det få länder som lyckats höja sina födelsetal på allvar. Ekonomiska morötter i form av barnbidrag och skattesubventioner ger bara marginella effekter.
Forskare pekar i stället på behovet av något djupare: Ett nytt narrativ för och en ny bild av familjelivet och framtiden. Ett samhälle där trygghet, jämställdhet och långsiktighet inte bara är ord i politiska program, utan realiteter i vardagen.
“Om vi vill att fler ska bilda familj måste vi göra det lättare att vara förälder”, säger Kent Bausman, sociolog vid Maryville University till Newsweek. Det handlar inte bara om pengar – utan om tid, balans och mening.
Läs även: Åldrande befolkning håller tillbaka ekonomisk tillväxt. News55

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.