Dagens PS

Regimskifte skakar Mellanöstern: "Vändpunkt i landets historia"

Assad faller
Regimskiftet i Syrien är ett faktum – upproret har nått Damaskus och al Assad ska ha lämnat landet. (Kollage: AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 09 dec. 2024Publicerad: 08 dec. 2024

Efter årtionden vid makten har Syriens president Bashar al-Assad störtats från tronen. De senaste veckorna har en snabbt eskalerande offensiv kulminerat i regimens fall, och nu växer frågorna om vad som egentligen hände – och vad som väntar nästa kapitel i Syriens historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För drygt en månad sedan började rebeller från nordvästra Syrien avancera i en välkalkylerad offensiv mot huvudstaden Damaskus.

“Vi siktar inte bara på en seger – vi siktar på att befria hela Syrien”, sa en talesperson för oppositionen till Al Jazeera i ett uttalande. Vad som inledningsvis såg ut som en lokal strid förvandlades snabbt till en fullskalig regimkollaps, rapporterar Bloomberg.

Firande på Damaskus gator efter att staden fallit i revoltens händer. (Bild: AP / TT / Omar Sanadiki)

Offensiven nådde hjärtat av Syrien

Bilder från centrala Damaskus visar rökfyllda gator och övergivna regeringsbyggnader. Enligt Bloomberg blev nyckeln till framgång rebellsidans oväntade stöd från flera tidigare regimlojala grupper. 

”Det blev tydligt att Assads grepp om makten var svagare än vi trodde”, kommenterade en anonym diplomat till tidningen.

Trots regimens försök att samla trupper och mobilisera stöd bland sina allierade, inklusive Ryssland och Iran, visade sig insatserna vara otillräckliga. Ett citat från en talesperson för oppositionen sammanfattar situationen: “Damaskus är inte bara en stad – det är symbolen för frihetens återkomst till Syrien.”

Enligt rapporter från Al Jazeera skedde regimens slutliga sammanbrott efter en serie koordinerade attacker på nyckelpunkter i Damaskus, bland annat på presidentpalatset och milisledda checkpoints. ”Vi har nått en vändpunkt i vår historia,” uttalade en rebellkommandant till kanalen.

Läs även: Putins nya mål: Georgien nästa? Dagens PS

ANNONS

Assadfamiljens styre

Assadfamiljen har styrt Syrien sedan 1970, då Hafez al-Assad tog makten genom en militärkupp. Familjens styre har präglats av en stark centralisering av makten, omfattande övervakning och brutal repression mot oppositionella rörelser.

Bashar al-Assad tog över makten 2000 och fortsatte faderns linje med en kombination av ekonomiska reformer och förtryck. Regimen har anklagats för omfattande krigsbrott under inbördeskriget, inklusive kemiska attacker och massarresteringar av politiska motståndare. Trots internationella sanktioner och isolering har Assad lyckats behålla makten med stöd från Ryssland och Iran fram till sitt fall.

Källa: France 24

ANNONS

Senaste nytt

Redo att återvända till Syrien?

Samtidigt talar ledande aktivister om en historisk möjlighet för ett inkluderande Syrien. Sawsan Abou Zainedin, chef för den syriska civilsamhällesorganisationen Madaniya, beskriver detta som en vändpunkt inte bara för landet utan för alla syrier i exil. 

“Jag tvivlar på att syrier sov en minut i natt. Jag gjorde det inte. Idag firar vi vår enorma insats för att nå detta ögonblick, men vi sörjer också våra förluster under kampen,” sa hon till Al Jazeera. Hon betonade vikten av att bygga en stat som gynnar alla medborgare. “Imorgon måste vi börja arbeta, för vi har en stat att bygga.”

Abou Zainedin, som lämnade Syrien för tio år sedan efter att ha deltagit i demonstrationer mot regimen, ser detta som en personlig och kollektiv chans till förändring. 

“Jag kan se mig själv göra det jag gjorde tidigare, men nu inifrån landet,” sa hon. “Idag markerar bara början; Assadregimen är borta men vi behöver bygga en stat som ger rättigheter till alla, vilket kräver insatsen från varje enskild syrier.”

Osäkert läge för landets kurder

För den kurdiska regionen Rojava innebär utvecklingen en förhöjd osäkerhet. De framgångsrika miliserna har dokumenterade kopplingar till Turkiet, som i sin tur verkar mot kurdernas dröm om självstyre i regionen.

Trots kurdernas avgörande roll i kampen mot IS och försvar av civila i Syrien riskerar Rojavas framtid av Turkiets ambitioner att utvidga inflytandet i regionen. Analytiker varnar för att detta kan leda till ökad instabilitet, samtidigt som kurderna kämpar för att bevara sina politiska och kulturella rättigheter när regionen förändras.

ANNONS

Befälhavaren för SDF, Mazloum Abdi, hyllar Bashar al-Assads fall som ett historiskt ögonblick.

“I Syrien upplever vi historiska ögonblick när vi bevittnar den auktoritära regimens fall i Damaskus,” sa Abdi i ett uttalande på Telegram. Han kallade händelsen en möjlighet att bygga ett nytt Syrien baserat på demokrati och rättvisa som garanterar alla syriers rättigheter.

SDF-alliansen domineras av den kurdiska YPG-milisen, som är den väpnade grenen av PYD, det största politiska partiet bland kurder i Syrien. Turkiet likställer YPG och PYD med PKK.

Den kurdiska motståndsrörelsen som utropat självstyre i Rojava har ett stort internationellt stöd – men hur kommer deras framtid påverkas av maktskiftet i Syrien? (Bild: AP / TT / Axel Heimken)

Vem fyller maktvakuumet?

När Assads fall nu är ett faktum vänder sig blickarna mot framtiden. SVT Nyheter rapporterar om hur flera fraktioner redan börjat konkurrera om inflytande, både politiskt och militärt. Samtidigt har FN:s säkerhetsråd hållit ett akut möte för att diskutera en potentiell övervakning av fredsprocessen.

Enligt Al Jazeera har Turkiet uttryckt intresse av att stödja en stabil övergångsregering. Men källor inom FN varnar för att maktvakuumet riskerar att förvandlas till en ny grogrund för extremism om inga snabba åtgärder vidtas.

Vilka är rebellerna?

De syriska rebellerna består av en mångfald av grupper, inklusive både sekulära och islamistiska fraktioner. En betydande del utgörs av grupper som kallar sig Fria syriska armén (FSA), som har varit aktiv i olika former sedan inbördeskrigets början 2011.

Ytterligare viktiga aktörer, som fått mycket uppmärksamhet inför störtandet av Assad, inkluderar islamistiska Hayat Tahrir al-Sham, en grupp med kopplingar till al-Qaida, samt lokala miliser som fått stöd från regionala och internationella makter, däribland Turkiet och Gulfstater.

Rebellerna har varit splittrade i sina mål men delar ambitionen att störta Assadregimen och etablera en alternativ maktstruktur i Syrien.

Källa: Al Jazeera

Regionala konsekvenser

ANNONS

Det som händer i Syrien märks av i hela Mellanöstern. Både Israel och Saudiarabien har förmedlat oro över destabilisering vid sina gränser, medan Ryssland ser sitt inflytande i regionen kraftigt reducerat. ”Detta är slutet på en era”, skriver en analytiker på Bloomberg.

För Syriens folk markerar denna tidpunkt dock något mer – ett hopp om en ny framtid. Som en Damaskusbo uttryckte det till SVT: “Vi har offrat så mycket. Nu börjar kampen för ett verkligt fritt Syrien.”

Läs även: Northvolt – Saudiarabiens förebild. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]