Dagens PS

Rapport: Befolkningsbomb kommer aldrig att smälla

Befolkningsbomb
Den nya rapporten har utförts av ledande internationella forskare inom klimat och ekonomi. (Foto: Unsplash)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 27 mars 2023Publicerad: 27 mars 2023

Det pratas ofta om att världens befolkning ökar snabbt och att det skulle medföra stora utmaningar för mänskligheten och miljön. Men en ny rapport bedömer att antalet människor på jorden kommer att kulminera mycket tidigare än vad man trott tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För miljön är detta goda nyheter. Fler människor innebär i dag större klimatpåverkan och större utmaningar för våra ekosystem, särskilt om alla ska få bättre levnadsstandard.

”Rapporten visar att någon befolkningsbomb inte kommer att smälla av, men vi har fortfarande enorma utmaningar kopplade till miljön”, säger Ben Callegari, en av rapportens författare och fortsätter:

”Vi behöver fortfarande bemöta problemen med det rika fåtalets överkonsumtion och överproduktion då båda är mycket större problem än den växande befolkningen.”

Så många blir vi utan befolkningsbomb

Rapporten pekar på att befolkningen på planeten kommer att toppa vid århundradets mitt på omkring 8,8 miljarder innevånare för att sedan avta snabbt.

Med påskyndade satsningar på högre löner och bildningsnivåer globalt kan det ske ännu tidigare än så, vilket i så fall innebär en ännu större lättnad för det ansträngda klimatet.

Läs även: FN: “klimatbomben tickar” – dags att agera nu

ANNONS

Senaste nytt

Färre nyfödda medför också utmaningar

Den minskande befolkningen medför även utmaningar så som en minskande arbetsstyrka och större påfrestningar för hälso- och sjukvården.

ANNONS

Något som redan orsakar problem i Japan och Sydkorea.

Följer upp dystrare studier om befolkningsbomb

Redan förra året uppskattade FN att jordens befolkning skulle nå 9,7 miljarder till århundradets mitt för att fortsätta öka årtionden därefter.

Den nya rapporten har utförts av ledande internationella forskare inom klimat och ekonomi. Deras modell utgår från sociala och ekonomiska faktorer som har bevisad inverkan på hur många som föds.

Två scenarier

Den målar upp två alternativ, där det första förutsätter att stater inte genomför större satsningar för att höja exempelvis utbildningsnivån bland kvinnor, något som har effekt på hur många barn som föds. Då bedömer man att befolkningen växer till knappt 9 miljarder innan 2046 för att sedan krympa till omkring 7,3 miljarder år 2100.

I det andra, mer optimistiska fallet, satsar världens stater på utbildning, välfärd och ökad jämlikhet. Då bedömer man att toppen kan vara nådd redan vid 2040 och att jordens befolkning återgår till under 6 miljarder redan 2100.

Det senare fallet bedöms medföra stora vinster för såväl samhället som miljön redan vid århundradets mittpunkt.

”Vid 2050 kommer utsläppen av växthusgaser vara 90% lägre än de var 2020 och de fortsätter att falla och slutligen kan vi börja lagra med koldioxid än vi släpper ut för att återgå till temperaturer närmre industrialiseringens begynnelse”, säger rapportens författare.

ANNONS

Läs mer och ta del av rapporten: World ‘population bomb’ may never go off as feared, finds study

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS