Regeringen vill utbilda fler ingenjörer. Men i en ny rapport från Svenskt Näringsliv framkommer en annan syn på satsningen.
"Räcker inte" – Svenskt Näringsliv sågar regeringens satsning


Regeringens miljardpaket för att möta bristen på ingenjörer får svalt mottagande av näringslivet. En ny rapport visar varför företag inte ser någon verklig förändring – trots ökade anslag.
Kritiken växer
Regeringens satsning på fler ingenjörer har fått stort utrymme i politisk kommunikation, men när arbetsgivarsidan nu utvärderar utfallet är domen hård.
Ny Teknik rapporterar om en färsk rapport från Svenskt Näringsliv där sex stora industriföretag intervjuats. Slutsatsen: insatserna är otillräckliga.
“Regeringen har kommunicerat det som en stor satsning och då vill vi följa upp vad satsningen kommer att leda till. Både vi och företagen är i grunden positiva till att satsningen görs, men vi ser också tydligt att den inte räcker till”, säger Ulrika Wallén, policyexpert för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv.
Rapporten pekar på flera problem: inflationen har ätit upp ökade ersättningar, utbildningsplatserna räcker inte och kvaliteten brister.
Samtidigt saknas samverkan mellan utbildningsväsendet och industrin, menar de intervjuade bolagen.
Missa inte: Flygplatsen där passagerare checkar in två dagar före avgång. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Teslas Cybertruck – största bilfiaskot i modern tid? Dagens PS
Senaste nytt
Svenskt Näringsliv vill reformera
Företagen efterfrågar inte bara fler utbildningsplatser, utan även bättre resurstilldelning.
Det handlar bland annat om att koppla ersättningar till praktiska utbildningsmoment och att premiera utbildningar med stark koppling till arbetsmarknaden.
“Vi vill göra om hela systemet för resurstilldelning till högre utbildning”, säger Wallén.
Ett annat behov som lyfts är teknikintresse i unga åldrar. Företagen efterfrågar långsiktiga insatser – inte tillfälliga budgetlyft.
Regeringen försvarar satsningen
Utbildningsminister Johan Pehrson (L) menar att kritiken är för tidig. Satsningen är inte fullt utbyggd förrän 2029, och antalet antagna till civilingenjörsutbildningar ökade redan mellan 2023 och 2024.
”Det är viktigt att de resurser som avsätts för utbildning används effektivt”, skriver han i en kommentar.
Om resursfördelningen ska förändras i grunden återstår att se.
Läs även: Musks tweet skapar oro i Bryssel – nu vill EU kapa Starlink. Dagens PS
Läs även: Rosa Rolls-Royce – hyllning till körsbärsblomman. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.