Dagens PS

Putins nya mål: Georgien nästa?

Vladimir Putin med ögon för Georgien
Hur kommer Putin att agera för att säkerställa att Georgiens protester inte leder till ett närmande mot väst? (Kollage: TT / AP / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Vladimir Putins blickar riktas återigen mot ett av Rysslands grannländer. Efter att ha invaderat Ukraina och fortsatt ockupationen i snart tre år, måste Kreml nu noga följa situationen i Georgien. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Tbilisi och andra delar av Georgien har de senaste veckornas protester präglats av våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polisen. Protesterna riktar sig mot regeringens beslut att tillfälligt avbryta anslutningsförhandlingarna med EU. 

Kritiker menar att detta är ett steg bort från den europeiska kurs som Georgien har kämpat för, och att detta kan skapa nya möjligheter för Ryssland att utöka sitt inflytande över landet. Kommer protesterna att tvinga fram interventioner från Vladimir Putin?

Faktaruta: Rysslands senaste invasion av Georgien

  • År för invasionen: 2008
  • Orsak: Ryssland invaderade Georgien under konflikten i Sydossetien, ett område som utropat självständighet från Georgien med stöd av Ryssland.
  • Förlopp: Den 8 augusti 2008 inledde Ryssland en fullskalig militär intervention i Georgien med hänvisning till att skydda ryska medborgare i Sydossetien.
  • Resultat: Efter fem dagars krig förlorade Georgien kontrollen över Sydossetien och Abchazien, som senare erkändes av Ryssland som självständiga stater.

Geopolitisk instabilitet och ryska intressen

Enligt en artikel publicerad i Merkur jämför Ryssland öppet situationen i Georgien med utvecklingen i Ukraina före den ryska invasionen. Dmitri Peskov, Kremls talesperson, har uttryckt att det finns likheter mellan de pro-europeiska demonstrationerna i Georgien och Majdan-protesterna i Ukraina. 

Det stärker oron att Ryssland förbereder sig för att utnyttja den georgiska instabiliteten till sin egen fördel. Den ryska retoriken om “färgrevolutioner” återkommer ofta i sammanhang där Kreml vill framställa västerländska intressen som en destabiliserande kraft i det postsovjetiska området.

Samtidigt pågår protesterna i Georgien med full kraft, och uppmärksamheten är inte bara rysk. Även EU och USA har reagerat kraftigt på händelserna. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte sitt stöd för de georgiska medborgarnas val av en europeisk framtid, och USA har tillfälligt pausat sitt strategiska samarbete med Georgien. Detta gör att landet hamnar i ett riskabelt läge – mellan västerländskt stöd och ryskt inflytande.

Vändingen: Då kan Zelenskyj släppa östra Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varit stenhård i sin linje förhandlingslinje mot Ryssland. Men nyligen har han antagit en ny och mer diplomatisk hållning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kommer Putin att gå in?

Rysslands agerande gentemot Georgien kan ses som ett led i en bredare strategi för att återupprätta inflytandet över länder i det forna Sovjetunionen. 

Precis som under revolutionen i Ukraina 2014, där Ryssland anklagade väst för att försöka undergräva dess inflytande, ser vi nu en liknande retorik kring Georgien. Parallellerna är många, och Kreml har varit tydligt med att de ser protesterna som ett hot mot stabiliteten i regionen. 

Vad väntar Georgien?

Frågan som nu ställs är om Georgien kommer att gå samma öde till mötes som Ukraina. Landets försök att närma sig EU har stött på stora hinder, och det geopolitiska läget är mer osäkert än någonsin. 

De senaste veckornas våldsamma protester visar att det finns en stark vilja hos befolkningen att söka en europeisk framtid, men risken för ytterligare inblandning från Putin är hög.

Samtidigt har flera baltiska stater redan infört sanktioner mot den georgiska regeringen som svar på deras hårdhänta hantering av protesterna. Det internationella samfundets stöd är kritiskt, men frågan är om det räcker för att hålla Putins ambitioner i schack. 

Med tanke på Rysslands historik av att agera när tillfället ges, kan det vara avgörande för Georgien att snabbt finna en väg framåt som inte leder till samma tragiska konfliktscenario som Ukraina.

Läs även: Elitens missnöje med Putins krigsekonomi kokar. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]