Soft power, eller mjuka maktmedel. Den metod Rysslands president Vladimir Putin använder för att göra en ny rysk generation lojal – eller ”vända dem bort från demokrati”, enligt forskare.
Putins "mjuka" metod formar ny generation
Mest läst i kategorin
Ryssland, Kina och andra diktatoriskt styrda länder använder allt mer av ”soft power”, alltså mjuka maktmedel, för att behålla och stärka sin makt. Framför allt är det metoden för att göra en ny generation lojal, menar forskare.
Kulturell påverkan, sociala medier, musik och rörliga media är viktigare än tvång och ekonomiska påtryckningar.
Därför är det de vägarna Vladimir Putin och hans styrande nu förfinar för att göra en ny generation lojal.
Två tredjedelar
Mycket handlar om att påverka de unga – och de är många.
I Centralasien, för att ta ett exempel, är nästan två tredjedelar av befolkningen under 30 år.
”Det är dem som auktoritära stater som Ryssland och Kina vill forma till en lojal generation. En generation som stöttar regimernas mål och vänder sig bort från de demokratiska värden som ofta associeras med västvärlden”, säger Olena Podolian, doktor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till forskning.se.
Riktar sig mot unga
Ryssland verkar genom universitet som har filialer i tidigare sovjetrepubliker, språkgrupper, ungdomsgrupper och stiftelser som verkar inom ramarna för den politiska doktrinen ”Russkiy Mir”, ”ryska världen”.
Det handlar även om påverkan via media, påpekar Oleg Antonov, doktor i historia.
”Man riktar in sig på de unga eftersom det är en grupp som engagerar sig, de kan vara en kraft för demokratisering. Det har vi sett många gånger tidigare som under Rosenrevolutionen i Georgien 2003, orangea revolutionen i Ukraina 2004 och den arabiska våren”, säger Olena Podolian.
Manipulerar
Sofia Bedford, docent i statsvetenskap vid Institutet för Rysslands- och Eurasien-studier vid Uppsala universitet, tar Azerbajdzjan som exempel.
Där har de styrande drivit igenom reformer som förändrat institutioner och strukturer med syfte att visa att även om landet saknar demokrati är det öppet för ”modernisering” och ”förändring”.
”Reformerna involverar ofta just den yngre generationen, i syfte att ge regimen ett ”ansiktslyft” – visa att systemet inte längre bara representeras av bakåtsträvande gamla gubbar”, säger Sofie Bedford.
”Mer attraktivt”
”Om Azerbajdzjan framstår som mer attraktivt för unga kan både kompetensflykt och regimkritik förhindras. Det resulterar också i en normalisering av det icke-demokratiska styret bland befolkningen i allmänhet, eftersom auktoritära normer och värderingar framstår som mer attraktiva, acceptabla och slutligen oundvikliga”.
Att se hur Putin och de styrande använder ”soft power” är i allra högsta grad relevant och aktuellt, menar Oleg Antonov.
”Hur de här länderna använder soft power påverkar inte bara deras internationella relationer utan hela världen”.
Relaterad läsning:
Källor: Putin ställer upp för omval – kommer behålla makten
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.