Dagens PS

Putin kan skapa ett oljemonopol som skakar energimarknaden

RysslandspPresident Vladimir Putin.
President Vladimir Putin kan ha stora planer på gång. (Foto: Alexander Zemlianichenko/Tt)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 09 nov. 2024Publicerad: 09 nov. 2024

I skuggorna av Rysslands krigsekonomi finns spekulationer om en förändring som kan komma att skaka hela den globala energimarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Vladimir Putin överväger att slå samman landets största oljebolag – Rosneft, Gazprom Neft och Lukoil – till en enhetlig oljejätte, rapporterar Wall Street Journal.

Detta drag, om det genomförs, skulle göra Ryssland till en global energigigant och potentiellt världens näst största råoljeproducent, efter Saudiarabiens Aramco.

Ny era för Rysslands oljesektor

Ryssland har under lång tid varit en av världens största olje- och gasproducenter, och landets ekonomi är djupt beroende av dess energiresurser.

Olja och gas står för nästan en tredjedel av de federala intäkterna.

Vilket gör energiindustrin till en av de viktigaste pelarna i Putins maktbas.

Västländerna har intensifierat sina sanktioner mot Ryssland sedan 2014, och ännu mer under kriget i Ukraina.

Samtidigt söker Putin nya sätt att stärka sitt grepp om både inhemska och globala energimarknader.

ANNONS

Senaste nytt

Förnekar kännedom

ANNONS

Om oljejättarna sammanslås, skulle den nya sammanslagna oljegiganten skulle pumpa nästan tre gånger mer olja än ExxonMobil, den största amerikanska producenten.

Det innebär inte bara att Ryssland skulle ta en enorm bit av global marknad.

Utan också att Putin skulle få en ännu starkare position att vrida upp oljepriserna och diktera villkoren för energikunder världen över.

Särskilt i länder som Kina och Indien där efterfrågan på råolja har ökat.

Men enligt Wall Street Journal har en talesperson för Kreml sagt att administrationen inte hade någon kännedom om ett sådant avtal.

En utmaning för Saudiarabien

För Putin innebär detta inte bara en möjlighet att stärka Rysslands position på den globala marknaden – det handlar också om att utmana Saudiarabien.

Saudiarabien håller på att lägga om sin politik för oljan, där de överger prismålet om 100 dollar per fat och i stället tänker försvara sina marknadsandelar, även om det leder till ett lägre oljepris.

Det här innebär allvarliga problem för Ryssland och Vladimir Putins krigsföring, som är starkt beroende av oljeintäkterna.

ANNONS

Under covid-19-pandemin utbröt ett priskrig mellan Saudiarabien och Ryssland – och nu tror många analytiker att det kan vara på väg att återupprepas.

Läs även: Putins lögn – Ryssland väljer vapen framför smör. Dagens PS

Läs även: Saudiarabiens nya oljepolitik stort hot mot Rysslands ekonomi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]