Dagens PS

Putins förtäckta hot: "Det kunde ha varit du"

Exministern risker 15 år i ryskt fängelse.
Timur Ivanov inför distriktsdomstolen i Moskva onsdag i samband med häktningen. Nu riskerar ex-ministern 15 års fängelse. (Foto: AP)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Att gripa biträdande försvarsministern Timur Ivanov var en markering. Putin vill varna sin försvarsminister, Sergej Sjojgu, menar analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sent på tisdagen greps Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov.

Ivanov, nu häktad, anklagas för mutbrott och riskerar 15 års fängelse om eller rättare sagt när han döms. Nu hävdar eniga Rysslands-analytiker att gripandet i sig inte är det centrala.

Att Ivanov var korrupt anses vara en offentlig hemlighet och att den centrala makten i Ryssland berikar sig är heller ingen nyhet.

Varning till Sjojgu

Men gripandet av Ivanov är framförallt en varning till hans chef, försvarsminister Sergej Sjojgu, menar Rysslands-experterna.

Putin ”undertecknar inte gripandet om han inte vill skicka ett budskap till Shojgu, ett meddelande i stil med ‘det kunde ha varit du’, säger David Silbey, docent i historia vid Cornell, till Newsweek.

Bara några timmar efter gripandet av Ivanov, avsattes denne formellt av försvarsminister Sjojgu.

De två har tidigare arbetat nära varandra i många år, bland annat när Ivanov var vice premiärminister i Moskva-regionen, och Sjojgu regionens guvernör.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Ledningen förnekar

ANNONS

Den ryska ledningen har förnekat att Ivanovs gripande har några kopplingar till förräderi, men det ifrågasätts.

Eftersom korruption bland ryska topptjänstemän är endemisk är det svårt att tro att gripandet av Sjojgus ställföreträdare bara handlar om korruption”, säger professor Mark N Katz vid George Mason University.

“Antingen har han gjort något annat som någon motsatte sig, eller så är det ett drag som syftar till att försvaga Sjojgu – eller både och”.

Har anklagats

Sjojgu har ofta fått ta ansvaret för att Ryssland inte lyckats besegra Ukraina ännu.

Bland annat var det Sjojgu som Wagner-gruppens sedermera mördade ledare Jevgenij Prigozjin anklagade för försumligheter.

Katz säger att gripandet nu påminde honom om den offentliga fejden mellan Sjojgu och Prigozhin.

“Arresteringen återkopplar till Prigozhins kritik förra året av inkompetens inom den högsta ryska militärledningen. Prigozhin är borta, men problemen han publicerade kvarstår”, konstaterar Katz.

För mäktig?

ANNONS

“Den verkliga frågan är inte huruvida den biträdande ministern är korrupt. Det är i stället om han, och – framförallt – Sjojgu, har blivit sina egna maktcentra”, säger William Reno, professor vid Northwestern University.

“Korruption i den nuvarande regimen är en strategisk tillgång som tolereras och till och med uppmuntras för att odla en persons lojalitet och beroende av det politiska ledarskapet och sedan används mot dem när de blir ett hot eller behöver användas som ett lämpligt mål för skulden för regimens brister”, sammanfattar Reno.

“Att anklaga Ivanov för korruption vid denna tidpunkt hjälper till att undergräva allmänhetens förtroende och stöd för hans chef, Sjojgu.”

Början till slutet

Gripandet av Ivanov kan vara inledningen till Sjojgus fall, menar professorn och relaterar till Putins alltmer Josef Stalin-liknande drag.

“Att anklaga en hög tjänsteman för korruption belyser också Putins suveräna rätt som ledare att straffa, vilket förstärker hans auktoritet bland sina underordnade och i ryska medborgares ögon”, påpekar Reno.

“Ju mäktigare någon är, desto mer är de ett existentiellt hot mot diktatorn. Joseph Stalins gyllene regel var ‘gör mot andra innan de gör det mot dig’. Det skulle inte förvåna om Sjojgu är nästa som faller eller plötsligt går i pension”, spekulerar David Silbey.

Läs mer:

Högt uppsatt rysk militär häktad. Dagens PS

ANNONS

Ryssland använde sitt veto mot vapenförbud i rymden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]