Dagens PS

Putins bostadsbubbla tär på Rysslands ekonomi

Rysslands president Putin. Hans försök att få ryssar att låna till bostaden har gått för bra.
Putin har skapat en egen bolånebubbla i Ryssland (Bild: Vyacheslav Prokofyev/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

Putin ville få öka bostadslånen i Ryssland. Nu har han lyckats, och det skapar stora problem i den ryska ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadspriserna i Rysslands största städer har ökat med 172 procent de senaste tre åren. Det är resultatet av Vladimir Putins program för nybyggnation. Efter att ha kämpat i många år med att övertyga sina undersåtar att de ska låna pengar till bostäder har han äntligen lyckats.

Men resultatet är en jättenota för staten och priser som rusat i höjden. Nu försöker regeringen skaffa sig kontroll, vilket kan få andra negativa konsekvenser enligt The Economist.

Rysslands krigsekonomi förändrade läget

Utlåningen tog fart under Covid, och byggde på ett system där utvalda grupper kunde få mycket fördelaktiga villkor. Mellanskillnaden på lånekostnaden tog staten. Tidigare hade tillgången på den sortens lån varit betydligt mer begränsad, enligt Wawellroom.

Trots ständigt ökande kostnader för staten fungerade det någorlunda till dess att den ryska ekonomin gick över till krigsläge. Med de förändrade förutsättningar som dök upp då blev det allt mer omöjligt att hålla igång de fördelaktiga lånen.

ANNONS

Senaste nytt

Bostadsbubbla i vardande

Den ökande tillgången till förmånliga lån har också skapat en bostadsbubbla. Priserna har rusat i höjden. Enligt ett forskningsinstitut har de stigit så mycket som 172% i Rysslands största städer under de tre föregående åren.

Chefen för riksbanken, Elvira Nabiullina, är enligt The Economist “spooked”. Hon anklagar regeringen för att ha överhettat bostadsmarknaden – något som skulle leda till ökad inflation om inte Kreml får stopp på dem.

Regeringen håller som sagt på att återta kontrollen genom att göra lånen svårare att få. Men det kan i sin tur påverka den ryska byggbranschen negativt. Samt även bankerna, som vant sig vid att få pengar från staten för en del av ränteintäkterna.

ANNONS

Putins dröm om att förvandla sitt folk till låntagare lyckades till slut. Dock inte på ett sätt som är bra för Ryssland.

Läs också:

Putins yuan-dröm i kras: Kinabanker vill inte handla med Ryssland. Dagens PS

Ryssland förlänger exportförbud på bensin. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]