En tuff vinter för Ukraina och en rysk president som verkar sakna gränser. ”Nato måste vakna”, säger Lettlands premiärminister.
Putin på väg - "Nato får inte gå i fällan"
Mest läst i kategorin
Vid säkerhetskonferensen i München i helgen var stämningen dämpad.
Efter euforin när Ukraina gick fram och segrade på slagfältet 2022 har det varit ett tungt år för landet.
Framför Ukraina ligger nu en lång konflikt där bedömare menar få saker pekar i Ukrainas riktning.
Ukrainas närmaste grannar, de som utgör Natos östra gräns, är ändå lika beslutsamma som tidigare och har inte en tanke på att ge upp.
“När du börjar tro att du har förlorat har du verkligen förlorat”, sade Lettlands premiärminister Evika Silina till Newsweek i München.
“Vi kan inte falla i fällan att börja tro att vi har förlorat”.
Gått i spetsen
Lettland har, i sällskap med sina baltiska grannar, gått i spetsen för att driva på för ökat bistånd till Ukraina och hårdare sanktioner mot Ryssland.
Lettland har så här långt skänkt motsvarande mer än 1 procent av sin BNP för att hjälpa Ukraina att försvara sig.
“En sådan regim som Putins regim använder våra egna värderingar mot oss, våra egna verktyg mot oss, våra egna internationella fördrag mot oss”, säger hon.
“De vet att det är vår svaghet.”
Senaste nytt
”Trogna våra värderingar”
“Vi måste komma ihåg att vi är beslutsfattare, vi kan ändra våra regler, men ändå förbli trogen mot samma värderingar. Det är väldigt viktigt att komma ihåg det.”
Det ryska hotet är också oerhört konkret i Baltikum, påpekar hon.
“Vi har levt genom hybridhot i två år redan genom våra gränser”, säger den lettiske premiärministern.
”Vårt staket är EU:s gräns”
“Vi har byggt ett staket längs gränsen till Belarus och det är också en yttre gräns för EU. Och vi bygger ett staket med Ryssland, det är också en yttre gräns för Europa. Och om vi inte gör det kommer det förmodligen att bli ett problem för Frankrike, Storbritannien och Tyskland”.
”Jag kan inte säga att det finns en tre- eller femårig tidslinje för hotet även efter en seger för Ukraina kommer Ryssland återigen att få kapacitet att attackera någon annan. Och det kan vara om fem år, om tre år, det beror på vilka verktyg de kommer att besluta sig för att använda”.
Vapen är viktigast
Det viktigaste just nu, sade hon, är vapen för Kiev “och inte bara för att de ska överleva, utan för att vinna; det är en stor skillnad, det är ett stort paradigmskifte”.
“Vi behöver verkligen hjälpa dem mer. Och också, inte bara militärt och politiskt, utan de har också problem med handels- och ekonomiska frågor. Vi måste ge dem möjligheter att växa och leva ett normalt liv”.
“Det kommer inte att bli någon diplomatisk lösning med Putin. Så jag kan bara hålla med ukrainarna. Det är deras hus, det är deras hemland, det är deras suveräna territorium, och bara de kan bestämma”, avslutar Lettlands premiärminister.
7,3 miljarder i nytt stödpaket till Ukraina – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.