Dagens PS

Putin: En "fattig" president

Enligt Vladimir Putins egen redovising till Rysslands valkommission har han de senaste sex åren tjänat mindre än 8 miljoner kronor som Rysslands president
Enligt Vladimir Putins egen redovising till Rysslands valkommission har han de senaste sex åren tjänat mindre än 8 miljoner kronor som Rysslands president. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 jan. 2024Publicerad: 31 jan. 2024

Vladimir Putin hävdar i finansiella dokument att han under de senaste sex åren som Rysslands president har tjänat mindre än 8 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen publicerade Rysslands centrala valkommissionen, CEC, finansiella dokument som visar att Vladimir Putin mellan 2018 och 2024 rapporterat en inkomst på 67,6 miljoner rubel, cirka 7,83 miljoner kronor.

Summan inkluderar, förutom hans lön, även inkomster från bankinsättningar, hans militärpension och inkomst från fastighetsförsäljningar, det skriver Newsweek.

Som en jämförelse har USA:s president en årslön på 400 000 dollar, cirka 4 191 088 kronor, alltså nästan 4,2 miljoner kronor, vilket blir drygt 25,14 miljoner kronor på sex år.

Gamla sovjetiska bilar

Enligt den information som Vladimir Putin lämnat till CEC har han på tio olika bankkonton sammanlagda besparingar på 54,5 miljoner rubel, cirka 6,32 miljoner kronor.

Dessutom uppges han äga några gamla bilar, två sovjetiska GAZ M-21s som tillverkades på 1960-talet, en rysktillverkad 4X4 från 2009 och ett campingsläp från 1987.

Enligt de publicerade dokumenten äger han även en lägenhet och ett garage i St. Petersburg, samt en lägenhet i Moskva.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Inte redovisade

Andra fastigheter som tros tillhöra Vladimir Putin är inte listade i dokumenten, exempelvis ett sommarhus i Sotji och en fastighet vid Svarta havets kust som har kallats för Putins palats.

ANNONS

En lyxig egendom vid en vik nära Rysslands gräns till Finland som nyligen dokumenterats finns inte heller med i dokumenten, uppger Newsweek.

Det är möjligt att Vladimir Putin har större rikedomar än de han uppger i CEC:s offentliggjorda dokument och han fortsätter även att dölja Rysslands nationalinkomststatistik.

”Ryssland är nu långt ifrån en ekonomisk makt och har undertryckt minimirapporteringen av transparent nationalinkomststatistik som krävs för att behålla IMF-medlemskapet”, skrev Fortune i december.

Tidningen skrev vidare att Rysslands allt mer statsdominerade ekonomi kannibaliserar på sina egna företag för att upprätthålla Vladimir Putins krigsmaskin.

Invasionens kostnad

Mycket tyder på att den affärsflykt som drabbat Ryssland efter invasionen av Ukraina har inneburit stora kostnader för landet, det skrev Foreign Policy i december.

Enligt tidningen visar ekonomisk data att Rysslands ekonomi har betalat ett högt pris för förlusten av dessa bolag.

De första månaderna efter invasionen flydde dessutom 500 000 människor från Ryssland, många av dem var högutbildade.

Enligt den ryska centralbankens egna rapporter fördes 253 miljarder dollar, cirka 2 650,8 miljarder kronor, i privat kapital ut ur landet mellan februari 2022 och juni 2023.

ANNONS

Presidentval i mars

Vladimir Putin har varit Rysslands president i två omgångar, först från år 2000 till 2008 och han har nu innehaft posten sedan 2012.

I mars är det presidentval i Ryssland och Vladimir Putin väntas då vinna en sjätte mandatperiod.

En studie gjord av University of Chicago indikerar att unga ryssar är de som visar minst stöd för Vladimir Putin, men att majoriteten av ryska väljare under 30 fortfarande stödjer honom.

Hans största supporters är ryssar från 60 år och äldre av, vilka 73 procent planerar att rösta på honom.

Läs mer: Utmanaren: Ryssen som ska sätta P för Putin Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]