Är slutet nära för den franska konjaken? Oron är åtminstone påtaglig när hundratals bönder och producenter tar till gatan.
Producenter vädjar: Låt konjaken vara
Mest läst i kategorin
Konjaken står inför en bitter strid. Om Kina inför tullar på spritdrycker hotas producenterna av förödande konsekvenser.
Nu vänder sig konjakproducenterna till den franska regeringen. Agera snabbt, vädjar man.
Konjak och elbilar
Det hela började när EU beslutade att undersöka eventuella tullar på kinesiska elfordon. I juli valde man att delvis göra slag i saken. Då införde man provisoriska tullar på upp till 37,6 procent på importerade elbilar tillverkade i Kina.
Som motdrag förväntas Kina slå tillbaka genom att belägga europeiska spritdrycker, däribland konjak och armagnac, med höga importtullar.
Enligt Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) riskerar den kinesiska marknaden, som står för dryga 25 procent av konjakexporten, att bli otillgänglig om dessa tullar införs.
“Effekterna skulle vara omedelbara och förödande, särskilt för en bransch som redan har sett en nedgång i försäljning och ett överskott av produktion”, säger Florent Morillon, ordförande för BNIC.
Protester på gatorna
Om konjakproducenterna tänker sitta still i båten? Inte då.
I mitten av september rullade hundratals traktorer in på gatorna i Cognacregionen, rapporterar The drinks business.
Där krävde bönder och producenter att EU skulle skjuta upp omröstningen om tullar på kinesiska elfordon. De menar att en sådan åtgärd skulle ge mer tid för förhandlingar och förhindra en omedelbar ekonomisk katastrof för branschen.
Under möten på både Matignon och Élysée-palatset har representanterna från spritindustrin ställt två tydliga krav: Dels måste Frankrike trycka på för att EU fördröjer sitt beslut, och dels ska en förhandlad lösning som undviker tullar på spritprodukter i Kina prioriteras.
En bransch i limbo
Kina anklagar EU:s spritproducenter för att ha dumpat sina produkter på den kinesiska marknaden, men än så länge har inga tullar införts direkt. Detta har skapat stor osäkerhet inom branschen som nu befinner sig i vad som bäst kan beskrivas som ett limbo.
För producenterna är nu varje dag av väntan en dag av risk för förluster.
Om tullarna implementeras tvingas producenterna sänka priserna. Detta drar i sin tur med sig både marginaler och varumärkesvärden – för att sedan spilla över på Frankrikes ekonomi.
En hel region förlitar sig just nu på en bransch som håller andan i väntan på besked. Under tiden vädjar man till regeringen att agera snabbt för att förhindra den potentiella ekonomiska kollapsen som kan följa i kölvattnet av denna handelskonflikt.
Läs också:
Belgien: Vi är beroende av rysk gas – hjälp oss! Dagens PS
Kritiserade Kinas ekonomi – gick upp i rök. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.