Sverige kan snart få försvara Natos östra gräns. Samtidigt dyker upp ett oväntat problem upp, ett som Nato ”inte förstår”.
Problem: "Nato begriper inte renskötsel"
Mest läst i kategorin
Beskedet från Nato är tydligt. Svenska stridsplan kan redan under våren placeras ut under Nato-kommando, för att försvara alliansens östra gräns.
”Det kan ske väldigt snart”, säger Natos flygvapenchef i Europa, fyrstjärnige generalen James B Hecker till SVT.
”Redan i slutet av våren tror jag vi kommer att få se Sverige delta i Air Policing-missioner. Vi pratar med det svenska flygvapnet hela tiden och vi kommer att komma fram till en exakt tidpunkt, som det kommer att vara väldigt snart”, säger Hecker.
Sverige med överallt
Nato har flera Air Policing-missioner – i Baltikum, på Island och vid Svarta havet. Sverige väntas kunna delta i alla de här uppdragen.
Först måste vissa system för krypterad kommunikation och informationsdelning mellan Nato och svenska flygvapnet komma på plats.
Några problem?
Inte i den delen. Däremot har ett annat dykt upp.
Nato begriper sig inte på renskötsel.
”Det är oro för rennäringen”, säger Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, i säsongspremiären av 15 minuter från Sápmi.
”Inte odelat positiva”
”Vi är inte odelat positiva. Vi blir utpekade mål vid ett eventuellt angrepp och vi har ingen beredskap. Det blir mer övningar, även utländska förband som inte riktigt förstår rennäringen”, konstaterar Rannerud.
”Jag bävar för vad det allmänna försvarsavtalet med USA ska medföra”.
Samerna är dock beredda att samverka med Nato – under vissa förutsättningar.
”Om staten och Försvaret respekterar våra rättigheter till markerna och följer principerna i FN:s urfolkskonvention, då kan vi samverka. Det behövs regler för hur samarbetet ska genomföras. Vi ska också veta att eventuella merkostnader och skador ersätts, säger Tina Sanila Aikio, ordförande i föreningen Sámi Bálgosat på den finska sidan.
Vill se femårig fond
I ett annat stort ärende har Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg uttalat sig.
Det handlar om att ett långsiktigt stöd till Ukraina är nödvändigt om landet ska kunna vinna kriget mot Ryssland.
”Ukraina är i akut behov av mer luftförsvar, mer ammunition och mer bistånd”, slog Stoltenberg fast vid en pressträff i samband med Natos utrikesministermöte i Bryssel.
100 miljarder euro
Stoltenberg vill se en särskild fond på 100 miljarder euro som under fem år ska garantera vapenleveranser till Ukraina.
”Om Natos allierade levererar vad vi borde är jag övertygad om att Ukraina kan åstadkomma nya vinster på slagfältet, och därför måste vi gräva djupare”, hävdar Stoltenberg.
Inga kommentarer om rennäringen fälldes vid pressträffen i Bryssel.
Läs mer:
Same-vrede över LKAB:s sällsynta fynd. Dagens PS
Sameministern kunde ingenting om samer: “Nämen”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.