Föreställ dig en stad där inte en levande själ behöver vara ensam. I en värld där ensamhet dödar är det en lika vacker som svindlande tanke. Utopi? Inte i det här landet.
Prislappen på ensamhet – 3,66 miljarder
Mest läst i kategorin
Under 2023 erkände Världshälsoorganisationen, WHO, ensamhet som en global folkhälsofråga och inrättade en kommission för social samhörighet.
Detta efter att studier återkommande visat på möjliga kopplingar mellan just ensamhet och folksjukdomar. Däribland hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och depression, för att bara nämna några.
Det finns också ett samband mellan isolering och ensamhet, där vår ålder har stor betydelse för hur ensamma vi upplever oss. Även det enligt en studie.
Fler dör ensamma
I en tid då stora delar av världen står inför en demografisk kris ökar samtidigt de ensamma dödsfallen i världen.
En tragisk utveckling man nu ser i Sydkorea, där 3 661 människor dog ensamma under 2023, skriver CNN.
Här har det under de senaste åren fötts minst barn i hela världen. Landets befolkning har således minskat kraftigt och är nu på god väg att halveras lagom till år 2100.
Män i medelåldern
Återgår vi till dödsfallen i landet var det, enligt hälso- och välfärdsministeriet, män som stod för mer än 84 procent av de ensamma dödsfallen i fjol. Av dessa, främst män 50- och 60-årsåldern.
Majoriteten av dessa människor dör ensamma. Avskilda från släkt och vänner, varför det kan dröja flera dagar innan deras kroppar hittas.
I Sydkorea kallas det “godoksa”. En term som kommit att spegla såväl ensamhet som isolering.
Ett annat begrepp är “hikikomori”. Ett fenomen som beskriver det ökande antalet unga människor som isolerar sig i sina hem.
Investerar i ensamhet
För att hantera detta dystra facit har myndigheterna i Seoul nu meddelat att de ämnar investera omkring 327 miljoner dollar, motsvarande 3,66 miljarder, under de kommande fem åren för att bekämpa ensamhet.
Som ett led i detta initiativ kommer de att erbjuda rådgivning för ensamma medborgare dygnet runt, och följa upp det med personliga besök och konsultationer, för att hjälpa människor återintegreras i samhället.
Till detta kommer även utökade psykologtjänster, gröna områden, näringsrika måltidsprogram för äldre, trädgårdsarbete och bokklubbar – allt för att främja social kontakt.
Och Sverige?
Även här är ensamheten stor. Särskilt bland våra äldre.
Några miljarder har vi dock inte sett röken av. Än. Hoppet är, som alltid, det sista som lämnar.
Läs även:
Ensamhet ger medelålders och äldre sämre minne. News 55
Ensam och isolerad: “Ingen att prata med längre”. News 55
Läs också:
Bottenkänning: Lägst sysselsättning i hela EU. Dagens PS
Krisen här – inte ens en babyboom kan rädda Europa. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.