Dagens PS

Presidenten vill ha guld – kan häva historiskt förbud 

Presidenten vill ha guld – kan häva historiskt förbud
“Gud har placerat en gigantisk skatt under våra fötter”, säger Bukele (Foto: Jose Diaz/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 11 dec. 2024Publicerad: 11 dec. 2024

År 2017 blev El Salvador det första landet i världen att förbjuda all mineralbrytning, ett beslut som hyllades globalt. Men nu vill president Nayib Bukele riva upp förbudet – detta genom att locka med löftet om ett gigantiskt guldklipp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När El Salvador förbjöd mineralbrytning för sju år sedan sågs det som en seger för miljön. 

Den dåvarande lagen skyddade landets sårbara vattenresurser och fick stöd från såväl lokala samhällen som den katolska kyrkan.

Men “världens coolaste diktator” Nayib Bukele, som vid sitt tillträde 2019 stöttade förbudet, har nu bytt fot. Han hävdar att landet sitter på guld värt 3 biljoner dollar, rapporterar Newsweek

“Gud har placerat en gigantisk skatt under våra fötter”, skrev Bukele nyligen på X (tidigare Twitter), där han kallade det tidigare förbudet “absurt”.

Mirakel eller miljörisk?

Bukele hävdar att blott fyra procent av guldfyndigheterna skulle kunna generera 131 miljarder dollar – en summa motsvarande 380 procent av landets nuvarande BNP. Han förespråkar en “modern och hållbar” gruvdrift som enligt honom kan skydda miljön samtidigt som landets ekonomiska möjligheter frigörs.

Kritiker är dock skeptiska. Pedro Cabezas från organisationen Central American Alliance Against Mining, avfärdar Bukeles löften:

“Det finns inga exempel på ansvarsfull gruvdrift utan allvarliga konsekvenser”, säger han. 

Cabezas varnar för att processen kan förorena vattenresurser och hota lokalsamhällenas överlevnad.

ANNONS

Läs också: Guld blev deras död – tusentals kvar under jord. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Politisk kraftmätning

Bukele, som nyligen blev omvald med en massiv majoritet, har dock en unik möjlighet att driva igenom sin agenda. Hans parti kontrollerar kongressen och motståndet mot gruvplanerna är politiskt svagt.

Detta har i sin tur väckt farhågor om demokratiska brister. Eftersom det saknas stark opposition eller effektiva mekanismer för att balansera presidentens makt, riskerar kontroversiella beslut att tas utan ordentlig granskning.

Adam Isacson från Washington Office on Latin America menar att Bukeles maktkoncentration gör det svårt att motsätta sig kontroversiella beslut:

“Att återgå till gruvdrift, på bekostnad av samhällen som bor ovanpå fyndigheterna, är ett tydligt exempel på detta”, säger han.

Strategisk förberedelse?

Redan 2022 började Bukeles regering lägga grunden för en potentiell återöppning av gruvindustrin. En ny myndighet för energi och gruvdrift skapades och El Salvador anslöt sig till en internationell organisation för hållbar gruvdrift.

Dessa steg sågs som signaler om att regeringen förberedde en omsvängning i sin politik. Men för ett land som en gång hyllades för sitt ledarskap inom miljöskydd, markerar detta en dramatisk förändring.

ANNONS

Med Bukele vid rodret är El Salvador på väg in i en ny era, där löftet om ekonomiskt välstånd ställs mot de risker som gruvdrift innebär för miljö och samhällen. 

Kritiker ser en farlig väg framåt medan förespråkare hoppas på ett ekonomiskt lyft som kan förändra landets framtid.

Läs också: Syrien i fokus när Kina tankar guld. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS