Ett par auktoritära regimer har fallit. Andra är under hårt tryck. ”Ett dåligt år för världens autokrater”, är betyget på 2024.
Positiva tecken – autokrater får det svårare
Mest läst i kategorin
Det är svårt att tro att det ska gå att hitta spirande demokratiska blommor i en global bukett, där de dominerande blomstren är tistlar som en rysk Putin och en kinesisk Xi Jinping och där en vissnande Biden byts mot en självbespeglande Trump.
WSJ lyckas ändå göra det i en resumé över 2024.
Där påpekar man att regimerna fallit i såväl Syrien som Bangladesh – och att ett antal andra auktoritära ledare satts under press, ”från Nicolás Maduros järnhårda regim i Venezuela till mullorna i Iran till militärjuntan i Myanmar”, som man beskriver det.
”Svaga och omtumlade”
“En del positiva saker hände i termer av att autokratier vinglade eller, på ett par ställen, föll”, säger Larry Diamond, en forskare vid Stanford, om 2024 och ser möjligheter framöver.
”Det finns många autokratier som är svaga eller lite omtumlade”, hävdar han.
I Syrien föll regimen liksom i Bangladesh och nu konstaterar man att frågan är vad som kommer efter de fallna härskarna – och om förhoppningar ska infrias.
“Förväntningsnivån är hög” och “att matcha detta är väldigt svårt” säger Muhammad Yunus, Nobelpris-belönad ekonom i Bangladesh och landets tillfälliga ledare.
Skapar bred allians
I ett större sammanhang drar analytikerna upp linjer, där man konstaterar att de flesta despoter fortfarande är på plats, från Miguel Díaz-Canel i Havanna till Vladimir Putin i Moskva.
Man ser även hur den grupp av länder som kallas Crink – Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea – vuxit sig starkare, samtidigt som Kina byggt starka band till länder i Afrika och nu alltmer i Latinamerika.
Mycket hänger på Donald Trump, konstaterar WSJ. Trump, med ambitionen att styra USA som ett företag med makten hos vd och styrelseordföranden, ska hantera kriget mellan Ryssland och Ukraina, stoppa Iran från kärnvapen, hantera konflikten i Venezuela och situationen i Mellanöstern – samtidigt som han hotar övriga Nato-länder att dra sig ur och vill lägga beslag på både Grönland och Panama-kanalen.
”Putin svagare”
I Ryssland tilltar de ekonomiska problemen samtidigt som landet, enligt en brittisk uppskattning, lidit 750 000 dödsoffer i Ukraina.
”Putin är svagare nu”, hävdar Thomas A Shannon Jr, tidigare en av USA:s förhandlare med ryska diplomater.
Stanfords Larry Diamond vill ändå understryka at en rad auktoritära regimer tappat mark under 2024.
I Myanmar har militärjuntan förlorat baser och territorier, i Botswana förlorade det parti som styrt sedan 1966 presidentvalet och i Turkiet vann oppositionen lokalvalen i flera städer mot Erdogans maktfullkomliga styrande parti.
”På många ställen har valen gjort vad de skulle”, säger Diamond.
Han är Bangladeshs nya ledare. Dagens PS
Inuti Assads palats: Piller, graffiti och lyxbilar. Dagens PS
Amerikansk ambassadör spionerade åt Kuba. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.