Nya siffror för EU och euroområdet visar att regionen börjar 2025 med blygsamma steg mot tillväxt. Samtidigt är bilden splittrad.
Positiva siffror för EU – "Det ger hopp"
Mest läst i kategorin
Affärerna i euroområdet tar små steg i positiv riktning. En stabil tjänstesektor i januari kompletteras av att det lättar något för tillverkningsindustrin, enligt en undersökning Reuters refererar.
HCOB:s preliminära inköpschefsindex för euroområdet, stiger till 50,2 i januari från december 49,6, snäppet bättre än analytikers sammanvägda gissning på 49,7,
”Det ger hopp om att euroområdets ekonomiska återhämtning äntligen kan ta fart”, säger Leo Barincou hos Oxford Economics.
Bilden är splittrad
Samtidigt bilden blandad. I Tyskland stabiliserades den privata sektorn i januari och satte därmed stopp för en nedgång på sex månader.
I den andra stora EU-ekonomin, Frankrike, krympte tjänstesektorn dock, en nedgång som drivs av svag efterfrågan och politisk osäkerhet.
I Storbritannien, största europeiska ekonomin utanför EU, ökar tillväxten något, men expansionen är svag och arbetsmarknaden fortsätter försvagas.
Senaste nytt
Inga stora kliv på gång
Inom euroområdet är det dock ingen tendens mot en stor återhämtning än. Dock har konsumenternas förtroende för utvecklingen stigit något, enligt officiella siffror.
Inflationen inom euroområdet var 2,4 procent i december, en bit över Europeiska centralbankens, ECB, mål på 2,0 procent.
Samtidigt sänkte ECB ändå räntorna för fjärde gången förra månaden och höll dörren öppen för fler sänkningar.
Det sker i ett läge av politisk instabilitet inom EU och hotat om ett amerikanskt handelskrig.
ECB sänker igen
ECB lär enligt alla bedömare leverera en ny räntesänkning och samtidigt räknar alla med att amerikanska Fed inte sänker räntan nu utan väntar till mars.
Bank of Japan höjde räntorna i fredags och är nu på de högsta nivåerna sedan den globala finanskrisen 2008.
Inom euroområdet minskade antalet anställda något i januari. Indexet för den samlade sysselsättningen ökade ändå från 49,2 till 49,8.
Och över hela EU och euroområdet vilar en nervös väntan på vad Donald Trump ska hitta på i Vita huset, med de räntor han utlovat mot Kina, Kanada och Mexiko och som han även i veckan hotat EU med.
Kronan i fritt fall – är byte till euro vår räddning? Dagens PS
Stark dollar problem – “Bara en försmak”. Dagens PS
Borg: Så mycket skulle euron kosta Sverige vid nästa kris. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.