Dagens PS

Politiska förändringar skapar osäkerhet för centralbankerna

Jerome Powell ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve. Det är pressat läge för centralbanker världen över.
Jerome Powell ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve. Det är pressat läge för centralbanker världen över. (Foto: Ben Curtis/TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 10 nov. 2024Publicerad: 10 nov. 2024

Politiska ledare världen över tappar stöd och ekonomin skakar. Centralbankerna som försöker hålla i tyglarna, har hamnat i kläm och pressas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste månaderna har politiska förändringar i flera av världens största länder skapat oro och osäkerhet på de globala marknaderna.

Ledare i G7-länderna, såsom Storbritannien, Japan och USA, har satt sitt stöd minska, vilket gör det svårare för centralbankerna att hantera ekonomin effektivt, rapporterar Bloomberg.

Utmaning för centralbankerna

I Storbritannien har tidigare premiärminister Rishi Sunak och flera andra politiska ledare förlorat popularitet, vilket har lett till ett ökat politiskt tryck på ekonomin.

Samtidigt genomförs stora offentliga utgifter och skattesänkningar för att lugna missnöjda väljare som kämpar med stigande levnadskostnader.

Dessa åtgärder, som syftar till att stimulera tillväxt, riskerar dock att förvärra inflationen och skapa en ond cirkel där de ekonomiska problemen förvärras.

Centralbankerna pressas av politisk oro, som minskad populäritet av Storbritanniens tidigare premiärminister Rishi Sunak.
Storbritanniens tidigare premiärminister Rishi Sunak. (Foto: Darren Staples/TT)

Centralbanker som Federal Reserve i USA och Bank of Japan har höjt räntorna för att dämpa inflationen, men de politiska åtgärderna som vidtas för att öka väljarnas stöd kan göra centralbankernas uppdrag ännu mer utmanande.

Kombinationen av höga räntor och ökade offentliga utgifter kan hindra inflationen från att minska i önskad takt, vilket lämnar centralbankerna med att få alternativ.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Geopolitiken växande orosmoln

Samtidigt har centralbankerna en positiv syn på den globala ekonomins långsiktiga utveckling.

Enligt en undersökning ser majoriteten av de ledande centralbankerna en återgång till måttlig tillväxt och inflation.

Men 87 procent av centralbankerna pekar på ökade geopolitiska spänningar som den största risken mot denna optimistiska bild.

Allvarliga konsekvenser

Särskilt spänningarna mellan USA och Kina oroar. Om denna konflikt skulle eskalera, kan det få allvarliga konsekvenser för den globala ekonomin och ytterligare komplicera bankernas arbete.

Politiker försöker lösa kortsiktiga problem genom stimulansåtgärder, men detta kan göra centralbankernas arbete ännu svårare.

Med politiska beslut som påverkar ekonomin på både nationell och global nivå står bankerna inför en svår framtid.

Detta eftersom de måste balansera kampen mot inflationen med politiska påtryckningar och geopolitiska risker.

ANNONS

Läs även: Kris eller inte? Centralbank sågar politiker. Dagens PS

Läs även: Ny euro-kris hotar Europa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS