Det var fyra fiender i fokus under Natos toppmöte i Washington. Enligt den tidigare Nato-chefen George Robertson måste västvärlden nu rusta sig för att möta det han kallar för “dödskvartetten”.
Politikern: "Dödskvartetten" hotar väst – måste rusta
Mest läst i kategorin
Under Natos toppmöte pekades Ryssland, Kina, Nordkorea och Iran ut som stora hot mot västvärldens säkerhet.
“Vi står inför en dödskvartett av nationer som alltmer arbetar tillsammans”, sa George Robertson i ett tal där han betonade att Nato och dess allierade måste vara redo att hantera dessa hot.
Kina och Rysslands allians
Under Natomötet lades det ett särskilt fokus på Kinas växande inflytande och landets strategiska partnerskap med Ryssland, rapporterar CNBC.
Enligt Nato utgör Kinas “tvångsmässiga politik och ambitioner” en direkt utmaning mot alliansens intressen, säkerhet och värderingar.
Man sa även att Kina är en “avgörande möjliggörare” av Rysslands krig mot Ukraina.
Nato uttryckte oro över Kinas ökande kärnvapenarsenal och dess cyberaktiviteter, som ses som hot mot euroatlantisk säkerhet.
Natos kritik fick dock Kina att se rött.
“Nato bör inte provocera fram en konfrontation” till följd av landets relation med Ryssland, sa en talesperson för Pekings EU-sändebud.
Senaste nytt
Nordkorea och Iran: Ryska allierade
Nordkorea och Iran pekades också ut som två länder som stödjer Rysslands aggression mot Ukraina genom att tillhandahålla militär hjälp.
Dessa länders bidrag till kriget påverkar säkerheten i Europa och underminerar den globala icke-spridningsregimen, sades det.
Nordkorea och Ryssland har förnekat alla påståenden om vapenöverföringar, medan Iran har medgett att de har levererat drönare till Ryssland. Man hävdar dock att dessa leveranser skedde före krigets början.
Kalla kriget-situation?
Ian Bremmer, grundare och president för Eurasia Group, menar att Natos senaste möte visar att västvärlden och dess motståndare verkar förbereda sig för en “ny kalla kriget-ställning”.
Den ökade spänningen mellan väst och dessa fyra nationer leder till ökade spänningar och en mer polariserad värld, menar Bremmer.
Västs trumfkort
Frågan om hur väst ska hantera dessa hot kvarstår dock.
Trots omfattande sanktioner mot Ryssland, Nordkorea och Iran står de fortfarande starka.
Holger Schmieding, chefsekonom på Berenberg Bank, menar att västvärldens ekonomiska överlägsenhet kan vara nyckeln till att övervinna dessa utmaningar.
“Västvärlden har överlägsna resurser”, säger han, och fortsätter:
“Om väst samlar viljan att använda sin styrka, stödja Ukraina, betala för sitt försvar och spela det långsiktiga spelet, kan väst segra medan bråkstakarna får lida av konsekvenserna av att ha överansträngt sina ekonomier”.
Läs också:
Ny trend i amerikanska stater: Ammunition i automater. Dagens PS
Så kan Putin hämnas under OS. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.