Ukraina sitter på naturresurser som kan ge enorma intäkter och samtidigt säkra Europas råvaruförsörjning. Men mitt i det pågående kriget trappas också kampen om landets mineraler upp.
Ukrainas mineraler – stöld, stormaktsspel och framtidsdrömmar


Mest läst i kategorin
Rysk ockupation på delar av ukrainskt territorium innebär en pågående mineralstöld och samtidigt väcker nya amerikanska förslag oro för en ny form av ekonomisk kolonialism.
Här är en fördjupad bild av Ukrainas dolda rikedomar – och varför både Ryssland och USA vill lägga beslag på mineralerna:
Pågående mineralstöld i ockuperade områden
En av de tydligaste exemplen på hur Ukrainas mineralresurser utnyttjas är stenbrottet Karanskyj i Donetskregionen. Anläggningen, som hade stått stängd i 14 år, började användas på nytt efter att ryska styrkor tagit området våren 2022.
“Granit och sten från Karanskyj används nu för att bygga vägar som knyter samman de ockuperade delarna av Ukraina med Ryssland”, rapporterar SVT.
Det framgår även att kinesiska företag sedan 2023 förser Ryssland med utrustning och kompetens i stenbrottet.
Senaste nytt
40 procent av tillgångarna redan under rysk kontroll
Enligt samma granskning befinner sig cirka 40 procent av Ukrainas naturtillgångar i dag under rysk kontroll, trots att den ockuperade ytan motsvarar runt 22 procent av Ukrainas totala territorium.
Dessa resurser uppskattas vara värda enorma belopp.
Europas största urantillgångar
Utöver kol och järnmalm framhålls Ukraina ofta som en möjlig storspelare inom andra strategiska råvaror.
I en rapport från tankesmedjan CIRSD lyfts det fram att Ukraina tros ha “Europas största fyndigheter av uran”, samt betydande reserver av litium och beryllium.
Läs mer:
Ryssland tar över en av Europas största litiumtillgångar. Dagens PS
En stor del av dessa kan dock vara belägna i det ockuperade området, vilket gör tillgången osäker.
Vissa källor har pekat på att Ukraina kan sitta på stora mängder sällsynta jordartsmetaller, men enligt tidskriften IEEE Spectrum saknas i dagsläget belägg för att dessa skulle kunna utvinnas ekonomiskt.
Den bristande säkerhetssituationen och avsaknaden av uppdaterade geologiska data försvårar frågan ytterligare.
Kol, järnmalm och hotad stålindustri
Kriget har inte bara försvårat utvinningen av nya resurser, det har även slagit hårt mot Ukrainas befintliga industri.
Landet har länge varit en av Europas största producenter av kol, men i dag ligger över hälften av dess kolreserver i ockuperade områden.
Den stora kolgruvan i Pokrovsk var tidigare avgörande för Ukrainas stålindustri, men strider och attacker har tvingat fram stängningar och orsakat att stålproduktionen minskat dramatiskt.
Stålindustrin var före kriget en av landets viktigaste exportnäringar.
Amerikanskt intresse – möjlighet eller hot?
Medan Ryssland anklagas för att plundra resurser i ockuperade områden uppstår samtidigt en ny konflikt kring USA:s intresse av Ukrainas mineraler.
Enligt olika medieuppgifter och läckta avtalsutkast vill amerikanska aktörer försäkra sig om en dominerande ställning när det gäller Ukrainas framtida mineralutvinning.
Bloomberg rapporterar om ett förslag där USA och Ukraina skapar en gemensam investeringsfond med amerikansk majoritet i styrelsen.
Riskerar bli en rysk eller amerikansk koloni
“USA skulle därmed säkra vinster från olja, gas och kritiska mineraler”, skriver nyhetsbyrån. Kritiker menar att detta liknar en mer ”kolonial” ansats än en Marshallplan, eftersom Ukraina förväntas betala tillbaka amerikanskt stöd via framtida råvaruintäkter.
The Independent rapporterar dessutom att Ukraina då riskerar att bli en amerikansk eller rysk koloni. Det råder också osäkerhet kring hur dessa avtal påverkar Ukrainas närmande till EU.
Läs mer:
Trump vill ta över Ukrainas mineraltillgångar. Dagens PS
Flera företrädare för unionen uttrycker oro för att ett exklusivt mineralsamarbete med USA kan bryta mot EU:s konkurrensregler och försvåra Ukrainas medlemskapsprocess.
Ukraina en bricka i stormakternas spel
Före kriget var Ukraina en ledande producent av kol och järn, med stor potential att utveckla utvinning av uran, litium och andra kritiska metaller. Men kriget, den pågående ockupationen och striderna om kontrollen över naturtillgångar har kastat en skugga över landets framtid.
Många menar att de kan bli ett nyckelproducent inom grön teknik och mineralproduktion, medan andra varnar för att landets råvaror gör att det riskerar bli en bricka i stormakters globala dragkamp.
Oavsett hur utvecklingen blir är en sak tydlig: Mineralerna har seglat upp som en allt viktigare strategisk faktor.
Plundring och förstörelse står i vägen för återuppbyggnaden, och olika internationella aktörer vill säkra sin del av den ukrainska kakan.
Hur högt priset blir för Ukraina återstår att se.
Läs mer:
Betala tillbaka vårt stöd med ränta. Realtid

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Chefredaktör och ansvarig utgivare.