Det militära försvaret rustas i rekordtakt. Det ekonomiska försvaret är kvar i startblocken. Nu måste företagen hinna i kapp, är beskedet.
Sveriges ekonomiska försvar - "långt efter"
Mest läst i kategorin
Den som sitter hemma och funderar över hur hen ska förbereda sig för ett eventuellt krisläge behöver inte fundera länge.
Hos Livsmedelsverket är rubriken ”Hemberedskap – för dig som privatperson” och där radas informationen upp om vatten, extramat, att laga mat utan el, matförråd inför kris och annat.
”Om det skulle bli kris bör du och dina närmaste kunna klara er utan kommunens hjälp i minst en vecka”, är beskedet.
Hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ger sidan ”Hemberedskap – preppa för minst en vecka”, i tio avsnitt all den information du behöver för att klara krisläget.
Går man i stället in på Svenskt näringslivs hemsida, under fliken om Ukraina, och klickar på länken ”MSB:s sida om vad företag kan och bör göra nu” kommer beskedet ”Sidan finns inte”…
”Viktig del”
Nåväl. Hos MSB går ändå att leta rätt på information om företag och beredskap, men i viktiga avseenden.
Under rubriken ”Företag är en viktig del av beredskapen” trycker MSB på företagens roll i sammanhanget.
”Förberedda företag bidrar till att vi får ett robust och starkt samhälle vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig. Genom att vidta beredskapsförberedelser säkrar ditt företag möjlighet till kontinuitet. Att förbereda sig kan även vara ett sätt att efterleva lagkrav, till exempel skyldigheten att följa sina kundavtal”, skriver MSB.
Kommer från noll
Men hur gör man det?
”Vi kommer från ett läge där vi knappt gjort något alls under 2000-talet”, säger Herman Andersson, försvarsekonom hos FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, hos Di.
Det militära försvaret rustas i rekordtakt, Nato-medlemskapet är i hamn, försvarsindustrin går som tåget – men nu måste det ekonomiska försvaret rustas upp efter att ha raserats helt under 1990-talet.
”Ekonomiskt försvar handlar i grund och botten om att vi ska kunna fortsätta ta fram och producera de varor som vi behöver för totalförsvaret, eller för att hantera den kris eller det krig som vi hamnar i”, konstaterar Andersson.
En av fyra grundstenar
Det ekonomiska försvaret är tillsammans med det militära, det psykologiska och civilförsvaret de fyra grundpelare i totalförsvaret.
Men när det kalla kriget tog slut avvecklades i stort dt ekonomiska försvaret. Det var en helomvändning från den tid då Sverige, med en stor tillverkningsindustri, lagrade insatsvaror och råmaterial inför en eventuell kris.
Idag är situationen annorlunda och behoven nya. Det är andra typer av varor som exempelvis teknikutvecklingen gjort centrala i en kris. Det gör situationen svårare.
Samtidigt har vi fördelar i dag som vi inte hade under tidigare lägen, menar analytikerna. Där är medlemskapen i EU och Nato centrala.
”Risken att Sverige skulle bli helt avskuret från omvärlden är mindre idag än under kalla kriget. Men vi kan inte förlita oss helt på att omvärlden alltid kommer att kunna försörja oss inom alla områden”, menar Herman Andersson.
Vår beredskap är…noterad. Dagens PS
MSB: “Svensk krisberedskap behöver bli bättre”. Dagens PS
Svensk krisberedskap haltar – maten räcker inte. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.