Efter ett stort nederlag i Europaparlamentsvalet under söndagen utlyste Frankrikes president Emmanuel Macron ett nytt parlamentsval i ett försök att stoppa sin högerextrema rival Marine Le Pens framgång.
Macrons Le Pen-duell: "Fara för nationen"
Mest läst i kategorin
Efter söndagens val i Europaparlementet tros det stå klart att ledaren Marine Le Pen går om president Emmanuel Macron. Presidenten lät sig inte vänta med att utlösa ett snabbt parlamentsval i ett desperat försök att stoppa sin rival trots att valresultatet påverkar inte Macrons maktposition enligt Bloomberg.
Händelsen har väckt reaktioner och det är första gången på ett århundrade som den franska nationalförsamlingen sett sin mandatperiod förkortas.
”Det är inte bara en chansning, det är djärvt”, säger Yves Bertoncini, konsult inom EU-frågor.
”Vanligtvis har spelare som gör ett sådant drag inte många kort kvar”.
Valet i Frankrike kommer att ske i två omgångar med start 30 juni, enligt Macron.
En väntad seger
Nederlaget kom inte som en överraskning, även om de högerextrema partierna gjorde måttliga framsteg över hela blocket så var resultatet väntat enligt opinionsundersökningarna.
Le Pens parti fick hela 32 procent av rösterna och Macrons parti fick bara 15 procent. Det franska miljöpartiet var nattens andra förlorare som går från 71 till 52 platser i Europaparlamentet.
Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska parti tappade röster och led ett historiskt nederlag med bara 14 procent av rösterna. Resultatet är det sämsta för partiet – någonsin.
Största överraskningen
Macron gav senare ett dramatiskt uttalande under kvällen som överraskade många.
”Jag kan inte låtsats som ingenting hänt”.
”Uppkomsten av nationalister och demagoger är inte bara en fara för vår nation, utan också för vårt Europa och för Frankrikes plats i Europa och världen”, fortsatte han.
Valet kan innebära betydande förändringar i det politiska landskapet både i Frankrike och EU, och skapar oro för de högerextrema partiernas framgång.
Påverkar trovärdigheten
Det utlysta parlamentsvalet lämnar även Macrons allierade i andra Europeiska länder på spänn och allmänheten som har förtroende för att Frankrike upprätthåller en regering som kan genomföra politiska beslut.
”Det är en vattendelare för Europa” säger Federica Genovese, professor i Statsvetenskap vid Oxford University.
Läs även: Har Macron tagit sig vatten över huvudet?
Läs även: Ras på Parisbörsen efter Macrons EU-besked
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.