KRÖNIKA: USA:s kongress har blivit alltmer marginaliserad i kampen om presidentens makt, och Donald Trump utnyttjar sina presidentordrar som aldrig förr. Men finns det någon verklig chans att kongressen kan stoppa honom?
Kan USA:s demokrati stå emot alla presidentordrar?


Mest läst i kategorin
I den senaste USA-podden tas frågan upp med experter som förklarar hur kongressen, domstolar och presidenten själv manövrerar för att påverka USA:s politiska landskap.
Där diskuterar Gina Lindberg och Roger Wilson de utmaningar som USA:s kongress står inför när det gäller att stoppa president Donald Trump och hans omdiskuterade användning av presidentordrar som ett sätt att runda de demokratiska processerna.
Läs mer
Du är grodan i kastrullen när demokratin sakta urholkas. Dagens PS
Går det att göra något?
Ett av de frågor som lyftes var om kongressen verkligen kan göra något åt presidentens dekret eller om det är domstolar eller presidenten själv som har det sista ordet.
De beskriver att det finns tre huvudsakliga sätt att stoppa en presidentorder:
1. Genom kongressen
2. Via domstol
3. Genom att en ny presidentordrar som upphäver den gamla.
Det första alternativet är teoretiskt möjligt genom att kongressen stiftar ny lagstiftning som blockerar en presidentorder, men det är sällan så att detta verkligen sker.
Särskilt nu, när kongressen är dominerad av republikaner som är lojala mot Trump, är möjligheten minimal att en sådan lagstiftning skulle få stöd.
Mycket av det motstånd som presidentordrarna möter kommer istället från domstolar. Lindberg nämner bland annat hur federala domstolar gång på gång blockerat Trumps beslut, särskilt när det gäller hans migrationspolitik och nedskärningar av offentliga myndigheter.
Men trots detta fortsätter Trump att använda sina presidentordrar för att genomdriva politiska beslut, något som inte verkar ha några gränser för honom.
Läs mer:
Överlever demokratin i USA – vi får se. Dagens PS
Senaste nytt
Trump slår rekord i presidentordrar
Trump har slagit rekord i antal och hastighet när det gäller att utfärda presidentordrar. Redan under sina första 100 dagar i ämbetet hade Trump överträffat Franklin D. Roosevelt (FDR), som tidigare satt rekordet med 99 presidentordrar.
Idag har Trump redan över 120 presidentordrar på sitt samvete, och många av dessa rör områden som tullar, handel och migration.
De mest påtagliga är givetvis alla tullordrar där Trump ändrar sig som en vindflöjel och de mer triviala, som Trumps order om att döpa om Mexikanska golfen.
Den omfattande användningen av presidentordrar av Trump ses ofta som ett sätt att testa gränserna för presidentmakten, där han strävar efter att maximera sin kontroll utan att behöva gå genom den lagstiftande processen.
Ett exempel är hur Trump använde Alien Enemies Act från 1798 för att snabbutvisa medlemmar ur kriminella gäng, ett exempel på hur han utnyttjar lagar på ett sätt som inte tidigare har testats i modern tid.
Läs mer:
Trump återinför plastsugrör: “Löjligt”. Realtid
Presidentorder: Vattentryck i duschar
Men han använder även presidentordrar för mer vardagliga och symboliska beslut. En sådan order handlade om att öka vattentrycket i duschar, något som han drev under sin valkampanj och som nu är en politisk symbol för hans motstånd mot vad han ser som onödig byråkrati.
Denna typ av beslut får ofta stort genomslag bland hans väljare, som känner igen sig i hans kritik av regler som de anser vara ett resultat av överdriven statlig inblandning.
Läs mer:
Trump tvingar Europas företag att välja sida. Realtid
Kongressens roll i bakgrunden
Trots Trumps dominans över den politiska scenen är kongressen inte helt utan inflytande, även om det ibland verkar så.
I USA-podden diskuteras hur kongressen faktiskt spelar en viktig roll genom att samla in pengar och förankra politiska beslut på lokal nivå.
Men när det kommer till stora beslut om nationell politik är det fortfarande ofta presidentens ord som gäller. “Kongressen har mer blivit i takt med Donald Trump,” konstaterar Lindberg, och förklarade att de republikaner som styr kongressen är väldigt lojala mot presidenten och hans politik.
Även om kongressen har varit relativt passiv under Trumps tid vid makten, sker ändå mycket arbete genom utskott och olika kommittéer.
Detta arbete, som inte alltid syns för allmänheten, innebär att de flesta större beslut måste förankras bland både republikaner och demokrater, något som inte alltid är lätt med de djupt polariserade hållningarna som råder i Washington.
Läs mer:
Hotar FED: Kommer krascha marknaderna. Realtid
Svårt att stoppa Trump
Trots Trump administrationens sätt att utmana de traditionella gränserna för presidentmakten, är det svårt att se att kongressen skulle kunna stoppa hans presidentordrar.
Om Trumps tidigare maktutövande har visat något, så är det att presidentordrar är en flexibel väg för att runda kongressens långsamma och demokratiska beslutsprocesser.
Läs mer:
Demokratin går under med Trump. Dagens PS

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Chefredaktör och ansvarig utgivare.