Svenskar har högt förtroende för EU men vill att Sverige ska ha ett starkare inflytande, inför EU-valet ökar nu betydelsen av lag och ordning för väljarna.
Inför EU-valet: Vilka frågor är viktigast för väljarna?
Mest läst i kategorin
En opinionsundersökning gjord Novus på uppdrag av Lif, de forskande läkemedelsföretagen, visar att 59 procent av svenskarna har högt förtroende för EU.
Liten möjlighet att påverka
Förtroendet är särskilt högt bland äldre och bland studenter, samt i storstadsregioner, men trots det höga förtroendet anser två av tre att Sverige har liten möjlighet att påverka EU-beslut.
Svenskar vill, enligt undersökningen, att Sverige tar en starkare aktiv roll i EU.
“Europas konkurrenskraft och förmågan att stå stark i relation till länder som Kina och USA är en avgörande fråga för vårt lands framtid. Vi ser ett tydligt behov av att stärka vår position inom EU för att säkerställa vår egen säkerhet och vår ekonomiska tillväxt, säger Jenni Nordborg, chef för internationella relationer på Lif, i ett pressmeddelande.
Klimatet och invandring
Novus undersökning visar att svenskarna vill att de frågor som de svenska EU-parlamentarikerna har fokus på efter EU-valet är klimatet, invandring och integration, samt miljö och energipolitik.
I undersökningen anser 85 procent att EU bör säkerställa en god krisberedskap för läkemedel och uppger att de tycker det är viktigt med en gemensam strategi för att bekämpa antibiotikaresistens.
“Det är viktigt att EU och medlemsstaterna samarbetar för att stärka läkemedelsförsörjning, resiliens och krisberedskap i syfte att förhindra brist på kritiska läkemedel. Det är inte bara en fråga om hälso- och sjukvård, utan om nationell och internationell säkerhet”, säger Peter Leander, samhällspolitisk chef på Lif, i pressmeddelandet.
Lag och ordning
En annan opinionsundersökning inför EU-valet, från Svenska Dagbladet och Demoskop, visar att frågan om lag och ordning ökar i betydelse bland de svenska väljarna, från 31 procent i början av mars till 38 procent nu.
Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, menar att det troligtvis beror den senaste tidens alla våldsdåd, det skriver SvD.
Försvar och utrikespolitik har också blivit en viktig fråga för väljarna, vilket enligt Johan Martinsson beror på det osäkra läget i omvärlden.
Skillnader mellan blocken
Enligt Demoskops undersökning är invandring väljarnas näst viktigaste fråga, framför klimat och miljö.
I Demoskops två senaste mätningar har brottslighet varit väljarnas toppfråga och det gynnar Sverigedemokraterna.
Åsikterna om vilka frågor som är viktiga skiljer sig mycket mellan de två politiska blocken. Bland Tidöpartiernas väljare uppger 61 procent att invandring är en av de viktigaste frågorna.
Bland oppositionens väljare uppger dock bara 8 procent att invandring är en av de viktigaste frågorna inför EU-valet.
När det gäller frågan om lag och ordning är fördelningen liknande, 60 procent av Tidöpartiernas väljare och 15 procent av oppositionens väljare tycker att det är en av de viktigaste frågorna.
Frågan om klimat och miljö tycker 11 procent av Tidöpartiernas väljare och 55 procent av oppositionens väljare är en av de viktigaste, det skriver SvD.
Svensk pessimism på rekordnivå: “Speglar utvecklingen”
Svenskarna tycker att Sverige är på väg åt helt fel håll. Det visar en ny undersökning som pekar ut överraskande ljuspunkter.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.