I en tid när många sittande regeringar runt om i EU förlorar sitt grepp, går Rumänien mot strömmen. Det senaste parlamentsvalet visar att de västvänliga socialdemokraterna (PSD) ser ut att säkra en viktig seger, vilket förhindrar ett potentiellt genombrott för landets höger.
EU:s hopp i öst? Oväntad seger för västvänliga krafter
Mest läst i kategorin
Enligt preliminära resultat ser PSD ut att ha fått runt 24 procent av rösterna, medan det högerextrema partiet AUR ökar sitt stöd till nästan 18 procent, rapporterar Reuters.
Valet har genomförts i en tid präglad av politisk osäkerhet, särskilt efter att Rumäniens presidentval tidigare i november skapade stora protester och förvirring kring landets framtid, enligt Omni.
Trots detta har Socialdemokraterna lyckats hålla undan de högerextrema framgångarna och bibehålla en västvänlig politisk linje. Detta ses i så fall som en seger för Rumäniens fortsatta integration med EU och NATO.
En ökning för högerextrema krafter
Högerextrema AUR har dock visat sig starkare än vid tidigare val och fått en ökning i stödet som oroar många. Enligt The Guardian har AUR:s retorik mot EU och globalisering lockat väljare som känner sig marginaliserade av den nuvarande politiska eliten.
Denna framgång speglar en bredare trend i Europa, där höger- och vänsterpopulistiska partier växer i takt med att misstron mot etablerade politiker ökar.
Trots ökningen för AUR, så har socialdemokraternas seger visat att det finns ett starkt stöd för en västvänlig riktning. Denna riktning är särskilt viktig för Rumänien med tanke på dess strategiska betydelse inom både EU och NATO, särskilt i ljuset av de spänningar som råder i regionen.
Senaste nytt
Stabilitet för EU i osäkra tider
Analytiker menar att det är avgörande för Rumänien att hålla fast vid en stabil politisk kurs och motverka de högerextrema krafterna.
Framtiden för Rumänien beror nu på hur väl den nyvalda regeringen kan leverera ekonomiska reformer och hantera det växande stödet för högerextrema rörelser. Det är också viktigt att landet fortsätter att stärka sitt samarbete med europeiska och transatlantiska allianser för att säkerställa långsiktig stabilitet för EU:s sittande styre.
En gnutta stabilitet i ett skakigt EU
I en tid då flera europeiska länder står inför politiska och ekonomiska utmaningar, framstår Rumäniens stabilitet som ett undantag. Tyskland förbereder sig för nyval den 23 februari efter att socialdemokraterna och de konservativa enats om detta. Samtidigt kämpar Frankrike med en djup skuldkris som jämförs med Greklands tidigare ekonomiska svårigheter.
Rumäniens västvänliga kurs bidra till att upprätthålla en viss balans inom EU. Det är avgörande för unionens sammanhållning att medlemsländer som Rumänien fortsätter att främja stabilitet och demokratiska värderingar.
Läs även: Östeuropas guldfeber – bunkrar för kriser och konflikter. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.