Dagens PS

Eskalerande handelskrig och pensionärer som bränner arvet

Veckans nyhetssvep Trump och Musk
Veckans nyhetssvep inleds med det eskalerande handelskriget som riskerar att låsa världsekonomin i ett järngrepp. (Foto: Evan Vucci/TT/Kevin Lamarque/AP/TT)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 02 feb. 2025Publicerad: 02 feb. 2025

Det har varit en händelserik vecka i ekonomi- och börsvärlden. Veckans nyhetssvep ger oss allt från handelskrig och fallande fonder till pensionärer som hellre unnar sig lyx än lämnar arv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här nedan är sammanfattningen över veckans viktigaste nyheter:

Trumps handelskrig trappas upp

När Donald Trump återtagit makten i Vita huset är det med en välbekant strategi: tullar som politiskt vapen.

Som vi rapporterat tidigare signalerar han inte bara en fortsatt politik med handelshinder, utan också en mer aggressiv hållning mot den globala ekonomin. Han uttryckligen hotar EU med avgifter på bland annat halvledare, olja och gas.

”Europeiska unionen har behandlat oss förskräckligt,” deklarerade han nyligen och antydde att nya importtullar kan införas redan inom några veckor.

För den som minns Trumps första mandatperiod känns detta som en repris. Handelsrestriktionerna kläddes då i löften om att skydda amerikanska jobb, men resultatet blev handelskrig som skadade både USA och dess handelspartners.

Mexikos president Claudia Sheinbaum varnade direkt för att landet har ”en plan A, en plan B och en plan C” redo för att möta Trumps beslut. Kanadas avgående premiärminister Justin Trudeau var ännu tydligare och säger att Kanada kommer att belägga amerikanska varor till ett värde av motsvarande 155 miljarder dollar med tullar på 25 procent.

“Det här kommer att få verkliga konsekvenser för er, det amerikanska folket”, sade Trudeau och tillade att tullarna kommer att leda till högre priser på matvaror och andra produkter i USA.

Osäkerheten växer, börserna skakar och frågan är hur länge världen låter Trump diktera villkoren.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tesla-oro och utdelningskalas

Marknaden fortsätter att röra på sig och trots stor osäkerhet är intresset stort. I en intervju med Trading Direkt levererar Frida Bratt insikter för investerare som vill hålla sig på tårna.

Tesla har däremot en tuffare vecka bakom sig. Bolaget riskerar miljardförluster om USA:s politik tar en ny vändning med Donald Trump i Vita huset. Elbilstillverkaren kan drabbas av tullar och skärpta regler, vilket kan svida i kassan.

För de som gillar att drömma om missade chanser kommer här en riktig tankeställare: Så rik hade du varit om du investerat i Apple för tio år sedan. Teknikjätten har levererat enorm avkastning, och de som höll fast vid sina aktier har kunnat skratta hela vägen till banken.

Och på tal om glädjeämnen – våren närmar sig och med den en utdelningsfest för aktieägare. Flera svenska bolag förväntas dela ut generösa belopp, och listan över de mest attraktiva aktierna finns här.

Färre AP-fonder och bakslag för hållbarhet

Staten planerar att slimma sitt fondsystem, och det kan betyda fler miljarder till pensionärerna. Genom att minska antalet AP-fonder vill regeringen effektivisera förvaltningen och skapa bättre avkastning.

Men det går tyngre för de hållbara fonderna. Efter år av hajp börjar intresset svalna och avkastningen sjunka, vilket kan få konsekvenser för gröna investeringar framöver.

Pruta smart och arv upp i rök

ANNONS

Vill du sänka dina elkostnader? Då kan Claes Hembergs tips vara värda att kika på. Smarta avtal och rätt förbrukning kan ge rejäla besparingar.

Även bolåneräntor går att påverka. Så prutar du som ett proffs när du förhandlar med banken.

Men alla verkar inte tänka långsiktigt – pensionärerna bränner arvet på lyx. Istället för att spara till barn och barnbarn går pengarna till resor, fina middagar och andra nöjen. En tankeställare för den yngre generationen som väntar på sitt arv.

Men kanske har de helt rätt – nya forskarrön visar att det kanske inte är så dumt att göra slut på pengarna innan det är för sent. För vad spelar det för roll att ha pengar kvar om man inte längre kan njuta av dem?

Europa utmanar och nya kryptoregler

Chalmers-forskare har tagit fram en ny svensk datorteknik som kan minska EU:s beroende av USA och Kina. En potentiell gamechanger för den europeiska teknikindustrin.

För kryptohandlare kommer däremot en mindre rolig nyhet – snart förbjuds viss handel. Nya EU-regler kan förändra marknaden rejält, så det gäller att hålla koll.

Elbilsmotstånd i Norge och Toyota-tapp

Veckans nyhetssvep avslutas med vårt grannland. Norge har varit elbilarnas paradis, men nu börjar opinionen svänga. Motståndet mot elbilar växer och fler norrmän lutar åt bensin och diesel igen.

ANNONS

Toyota har också en tuff vecka. Världens största bilmärke tappar greppet när konkurrenterna trycker gasen i botten.

Kan giganten försvara sin position?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS