Dagens PS

Behövs i Sveriges försvar – men får inte ledigt

Totalförsvaret
Bilkåren är en av de frivilliga försvarsorganisationer som efterlyser en gemensam syn på utbildning i totalförsvaret. (Foto: EVA BLOMQVIST/SVERIGES BILKÅRERS RIKSFÖRBUND)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 02 juni 2024Publicerad: 02 juni 2024

De beskrivs som avgörande för Sveriges totalförsvar – men när de ska utbildas och öva på uppgiften kan det bli nobben från arbetsgivaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De frivilliga försvarsorganisationerna, som Svenska Lottakåren och Bilkåren, har vuxit kraftigt i Sverige de senaste åren och deras medlemmar ses som en viktig del av totalförsvaret.

“Alla (MSB, Försvarsmakten och politiker) säger att det är viktigt med frivillighet, men i praktiken är det en utmaning för många”, skriver Kristoffer Bäckström, kommunikationschef på Försvarsutbildarna, i ett mejlsvar till TT.

Lagstadgad rätt

Man har lagstadgad rätt att vara tjänstledig för övning och utbildning om man blivit krigsplacerad. Men innan dess, eller om man utbildas för det civila försvaret, kan det bli nej från arbetsgivaren.

De instruktörer som ska hålla i utbildningen är i regel också frivilliga och saknar också lagstadgad rätt till tjänstledighet. Bilkårens generalsekreterare Eva Blomqvist upplever att arbetsgivarna är mindre positivt inställda till att bevilja instruktörer ledigt.

Det är en större utmaning. Finns det inga instruktörer blir det ingen utbildning och då blir det till exempel inga utbildade bandvagnsförare eller lastbilsförare. Det gäller både militärt och civilt.

ANNONS

Senaste nytt

Gemensam syn

Hon efterlyser en gemensam syn på utbildning i totalförsvaret.

Om en enskild är beredd att engagera sig och ställa upp frivilligt för Sverige är det rimligt att staten bejakar den viljan genom en lagstiftning.

ANNONS

Hon får medhåll av Svenska Lottakårens (SLK) generalsekreterare Anna Nubäck.

Det här är en lagändring som krävs för att stärka hela totalförsvaret

SLK uppmanar sina medlemmar till dialog med arbetsgivaren och poängtera vad man får tillbaks i form av medarbetare med nya kunskaper, säger kommunikatören Maria Öst.

Och att man som arbetsgivare faktiskt ser att man bidrar till den generella höjningen av totalförsvaret.

Fakta: Då har du rätt att vara ledig

Den som utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar i årliga övningar och har rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m.

Om någon vill utbilda sig för att sedan kunna skriva avtal med Hemvärnet finns det ingen rätt till ledighet för utbildningen i sig.

Samma sak gäller för annan tjänstgöring av mer frivillig karaktär, som ligger utanför den enskildes tjänstgöringsavtal med respektive organisation. Arbetsgivaren kan naturligtvis bevilja tjänstledighet ändå.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS