Dagens PS

Polisens särskilda händelser – "mer skada än nytta"

Niclas Andersson, operationsledare för polisens särskilda händelse i Stockholm, nu kritiserar Riksrevisionen arbetsmetoden
Niclas Andersson, operationsledare för polisens särskilda händelse i Stockholm, nu kritiserar Riksrevisionen arbetsmetoden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023

Riksrevisionen kritiserar polisens arbete med så kallade särskilda händelser och menar att arbetsformen kan göra mer skada än nytta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen inledde en särskild händelse på grund av den stora våldsvågen i Stockholm, vilket innebär att resurser flyttas från andra områden, Riksrevisionen har nu granskat arbetsformen, det rapporterar Expressen.

Kan göra mer skada än nytta

Riksrevisionen anser att arbetsformen kan göra mer skada än nytta om den används för att bekämpa grova brott en längre tid.

Särskilt som resursförflyttningarna ger negativa konsekvenser i de polisområden som flyttar resurser.

“Kunskapen om särskilda händelser är bristfällig. Att det saknas grundläggande information som behövs för ledning, styrning, samordning och uppföljning av verksamheten är anmärkningsvärt”, säger Linda Jönsson, projektledare för Riksrevisionens granskning, på Riksrevisionens webb.

ANNONS

Senaste nytt

Polismyndigheten invänder

Polismyndigheten förklarar på sin webbplats att syftet med en särskild händelse är “hantera situationer som linjeverksamheten inte bedöms ha möjlighet att hantera”.

Polismyndigheten skriver vidare att de “invänder mot Riksrevisionens slutsats om att särskilda händelser i det längre perspektivet gör mer skada än nytta”.

“De eventuella konsekvenser som uppstår när extraordinära situationer föranleder förändrat resursbehov kan inte härledas till ledningsformen – utan är ett resultat av prioriteringar av den problembild som Polismyndigheten för tillfället har att hantera”, skriver Polismyndigheten på sin webbplats.

ANNONS

Störst effekt på kort sikt

Riksrevisionen skriver på sin webb att arbetsmetoden kan vara bra när ett grovt brott precis har begåtts, men bedömer att “bekämpning av grov brottslighet inte bör ske genom långvariga särskilda händelser”.

Enligt Riksrevisionen uppger de flesta poliser de tillfrågat i sin granskning att särskilda händelser har störst effekt i ett kort perspektiv.

“Polisen behöver använda sina resurser mer effektivt. Särskilda händelser som pågår under lång tid kan på sikt leda till parallella ledningssystem och ineffektiv resursanvändning”, säger riksrevisor Helena Lindberg på Riksrevisionens webb.

“Send more cars”-lösningen

Johannes Knutsson, professor emeritus i polisforskning vid Polishögskolan i Oslo, är inte förvånad över Riksrevisionens slutsats.

“Jag är inte ett dugg förvånad, utan det är bara bra att Riksrevisionen kommer fram med det här, så att man kan ta itu med polisen och dess ineffektivitet”, säger han till Expressen.

“De kör ju med det som vi polisforskare brukar kalla för ‘send more cars’-lösningen. Man skickar ut mer poliser, och ‘då blir det jättebra’. Men de har ju inte förmåga att göra utvärderingar, så de får ju aldrig reda på det, de bara säger att det är jättebra. Man har ingen som helst förmåga att göra utvärderingar värda namnet”, fortsätter han i Expressen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Rapport: Brott kostar småföretag chock-belopp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS