Polen har begärt formellt tyskt tillstånd att få skicka stridsvagnar till Ukraina. Regeringen säger att den förväntar sig ett ”snabbt” godkännande. Ett besked sägs komma inom kort.
Polen fortsätter pressa Tyskland om stridsvagnar
Mest läst i kategorin
Turerna kring att förse Ukraina med Leopard-2-stridsvagnar fortsätter. Nu begär Polen formellt om Tysklands tillåtelse att skicka stridsvagnar till Ukraina.
Det sätter ytterligare press på tyske förbundskanslern Olaf Scholz att ge allierade godkännande att vidareexportera den tysktillverkade stridsvagnen, skriver Bloomberg.
Regeringen i Warszawa förväntar sig ett “snabbt” godkännande från Berlin, säger premiärminister Mateusz Morawiecki.
Väntat i veckor
Den polska regeringen har i flera veckor uppmanat Scholz att släppa sin försiktiga strategi.
Polen vill samla en koalition av nationer som har Leopard-stridsvagnar för att skicka dem till Ukraina.
Bland de länder som har Leopard-stridsvagnarna finns även Sverige. Hos oss heter fordonet Stridsvagn 122.
Nu är det Tyskland som fortsatt sitter på beslutet. Orsaken är att tysk lag kräver att landet godkänner vidareexport.
Därmed kan Leopard-vagnarna bara skickas till Ukraina med ett tyskt godkännande.
“Närmaste dagarna”
Den nye försvarsministern i Berlin, Boris Pistorius, säger att ett beslut om leveranser och vidareexport kommer under de närmaste dagarna.
“Tyskarna har redan fått vår begäran om samtycke till överföringen av Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina”, skriver Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak på Twitter.
“Jag vädjar också till den tyska sidan att gå med i koalitionen av länder som stöder Ukraina med Leopard 2-stridsvagnar”, tillägger han.
Tyskland säger samtidigt att man behöver göra en ordentlig bedömning av situationen.
“Jag kan säga att det inte finns någon ny information här, situationen har inte förändrats, och vi förbereder vårt beslut, som kommer att komma mycket snart”, sade Boris Pistorius vid en gemensam presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som CNBC citerar.
Känslig för kritik
Han noterade där även att Berlin inte bara tittade på lager och industrilager, utan också på kompatibiliteten hos dess stridsvagnar för strid i Ukraina, såväl som frågor kring logistiken för leverans och underhåll.
Medveten om kritiken mot Tysklands motvilja att sända stridsvagnar påpekade Pistorius att Tyskland är en av Ukrainas främsta militära supportrar förutom USA och Storbritannien, och att detta “ofta glömdes bort i den offentliga diskussionen”.
Lämnar öppning
Det verkar samtidigt som om positionen kring att ge klartecken för Leopard-stridsvagnarna luckras upp i Tyskland – eller att man inte är helt enig.
Under söndagen sade tyska utrikesministern Annalena Baerbock till franska nyhetsbyrån LCI att Berlin inte kommer att blockera Polen från att skicka sina egna Leopard 2:or till Ukraina.
Läs även: Tyskland pressat att leverera vapen till Ukraina
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.