Dagens PS

Pingviner i skottlinjen för Trumps tullar

De obebodda Heard- och McDonaldöarna, som tillhör Australiens territorium och främst är hem för pingviner, åker på tullar på tio procent i USA:s tullkrig. (Foto: Todd Korol/The Canadian Press via AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

USA-presidenten Donald Trumps strafftullar slår mot hela världen – till och med obefolkade öar nära Antarktis där det bara bor pingviner och andra djur.

ANNONS

Mest läst i kategorin

185 länder är drabbade av Trumps ömsesidiga handelstullar och små öar och avlägsna platser följer lustig nog med av bara farten.

Ett par av de mest bisarra exemplen är en obebodd ö-grupp nära Antarktis och en militärbas vid Indiska oceanen, berättar CNBC och The Guardian.

ANNONS

Ska pingviner, sälar och fåglar betala tullarna?

Heard- och McDonaldöarna, som är en del av Australiens territorium, ligger 1 700 kilometer från Antartis. Ö-gruppen är av världens mest avlägsna platser med “sällsynta orörda ekosystem”, och ingår i UNESCOS världsarvskonvention, berättar CNBC och konstaterar att det inte finns några människor där.

Öborna består i stället av fåglar, pingviner, sälar och ryggradslösa djur.

Det tar två veckor med båt att ta sig dit från Perth i Australien, några andra sätt att nå de unika öarna existerar inte.

Men det mest intressanta just nu är att koloni av öar ska betala 10 procent i tullavgift till Trump och USA.

ANNONS

Senaste nytt

Australiens premiärminister tar sig för pannan

Samma sak gäller för Norfolk Island, som också ligger i Australien men endast har 2 000 invånare, och Cocos Island med ynka 544 invånare, liksom Christmas Island med 692 invånare, berättar den amerikanska nyhetskanalen.

ANNONS

När det gäller Norfolk Island är tulltaxan höga 29 procent. Ingen förstår varför.

“Jag är inte helt säker på att Norfolkön, med avseende på den, är en handelskonkurrent med den gigantiska ekonomin i USA, men det visar bara och exemplifierar det faktum att ingenstans på jorden går någon säker från detta”, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese, enligt brittiska The Guardian.

Fler drabbade öar av Trumps strafftullar

I Indiska oceanen finns ett utomeuropeiskt brittiskt territorium. Den största ön är Diego Garcia, men den har ingen permanent befolkning. Däremot finns det en militäranläggning med cirka 4 000 personer i det som betraktas som en gemensam brittisk-amerikansk union.

Territoriet, som exporterar en stor mängd fisk till USA, har åkt på 10-procentiga amerikanska tullar.

Vidare finns ett franskt utomeuropeiska territorium i Indiska oceanen, Réunion, som nu ska tvingas betala Trumps tullar på svindlande 37 procent till USA. Det bor enligt uppgift 882 000 människor i territoriet.

Tokelau, ett avlägset territorium med tre korallrevs-öar som är beroende till Nya Zeeland i södra Stilla havet, har samtidigt bara en befolkning på totalt drygt 1 600 personer, och där är tullarna 10 procent.

Det tar upp till 36 timmar att ta sig till de mer eller mindre isolerade öarna med fartyg från Samoa, som går varannan vecka. Det finns inga hamnar eller flygplatser.

Läs också: Panik på börsen – Kina svarar med höga tullar mot USA Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring

Trygga din familjs framtid. Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som ger stor nytta till lågt pris.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]