Den globala petrokemiska industrin har hamnat i en knivskarp överlevnadskamp. Överutbud, höga energikostnader och fallande efterfrågan har gjort att stora tillverkare i både Europa och Asien tvingas ta till drastiska åtgärder för att hålla sig flytande.
Petrokemiska giganter i kris – överlevnadskamp på mättad marknad
Mest läst i kategorin
Under flera år har Kina byggt upp sin kapacitet inom petrokemisk produktion, vilket nu leder till ett globalt överutbud.
Detta har särskilt drabbat europeiska och asiatiska tillverkare, som nu ser sina vinstmarginaler sjunka till bottennivåer.
Den petrokemiska industrin ser nu en marknad där tillgången vida överstiger efterfrågan – och den stora frågan är: Hur många kommer klara sig genom stormen?
Konsolidering och nedskärningar
Det är inte bara Kina som är boven i dramat.
Höga energikostnader i Europa har också förvärrat situationen. Där står nu tillverkarna inför en svår ekvation där kostnaderna för att producera fortsätter att öka samtidigt som priserna på deras produkter sjunker.
För att klara sig ur krisen ser vi nu en våg av konsolideringar, nedläggningar och omstruktureringar.
Enligt Reuters har stora aktörer som SABIC och Exxon Mobil redan annonserat att de kommer stänga ner äldre fabriker i Europa för att minska sina kostnader. Samtidigt investerar de i att uppgradera sina anläggningar för att använda billigare råvaror, som etan istället för nafta, vilket kan ge dem en liten fördel på den hårt pressade marknaden.
Asien stänger ner?
Även i Asien kämpar företag som Taiwan’s Formosa Petrochemical och Malaysias PRefChem med att hålla sig flytande genom att tillfälligt stänga ner sina enheter.
Trots förluster väljer vissa tillverkare att hålla sina anläggningar igång. Detta eftersom de är integrerade med oljeraffinaderier och att stänga dem skulle påverka hela produktionen.
Jakt på nya marknader
Med ett överutbud som förväntas hålla i sig under flera år framöver, tvingas företag nu söka nya marknader för att avsätta sina produkter. Asien är särskilt hårt drabbat av överutbudet, där länder som Indien, Indonesien och Vietnam nu ses som nya potentiella tillväxtmarknader.
Där finns en växande efterfrågan på polymerer och kemikalier, vilket kan ge en strimma hopp för de asiatiska tillverkarna.
Samtidigt har japanska och sydkoreanska företag börjat satsa på nischprojekt för att förbättra sina marginaler. Genom att utveckla lågkoldioxid- och återvinningsbara plaster hoppas de kunna locka till sig en mer miljömedveten kundbas och därmed höja sina priser.
USA: En oväntad vinnare
Medan Europa och Asien kämpar, ser situationen något ljusare ut för de amerikanska tillverkarna.
Med en rik tillgång på inhemska råvaror, särskilt billig naturgas, har de amerikanska tillverkarna lyckats hålla sina kostnader nere och sina marginaler på en mer hälsosam nivå.
Det är en av få ljusglimtar i en annars mörk tid för den globala petrokemiska industrin.
Vem överlever?
Enligt en rapport från konsultfirman Wood Mackenzie riskerar upp till 24 procent av den globala petrokemiska kapaciteten att permanent stängas ner fram till 2028.
Det är en hård marknad där endast de starkaste och mest anpassningsbara kommer att klara sig.
För de som överlever väntar dock en fortsatt utmanande framtid – där det gäller att inte bara överleva, utan också hitta nya vägar till framgång på en marknad i ständig förändring.
Läs också:
Mörk rapport: Vädersystem i Atlanten nära kollaps. Dagens PS
Oroligt i Bangladesh: H&M:s underleverantörer stänger fabriker. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.